Italozási szokások Romániában: az oltyánok és a moldvaiak fogyasztják a legtöbb alkoholt

Az erdélyiek és a bánságiak csak a sörfogyasztás terén jeleskednek, de a Kárpátokon túliakkal nem veszik fel a versenyt.

Románia felnőtt lakosságának 11,1 százaléka fogyaszt legalább hetente egyszer nagyobb mennyiségű alkoholt, derül ki a Jelentés a lakosság egészségi állapotáról című tanulmányból. Ez háromszorosa az Európai Unió 3,7 százalékos átlagának, írja a hotnews.ro hírportál.Fotó: Adobestock

Minket Luxemburg és Dánia követ 10,5, illetve 9,1 százalékkal. A legkevesebben Görögországban és Cipruson italoznak heti rendszerességgel, a lakosság 0,3, illetve 0,4 százaléka. A magyarországi adat hajszálpontosan megegyezik az EU átlagával. Nálunk a lakosság 23,9 százaléka rendez havonta egyszer kiadós ivászatot, míg Magyarországon csak 9,6 százalék. Ebben a tekintetben a dánok a listavezetők, 28,7 százalékuk havi rendszerességgel rúg ki a hámból.   

A 15 és 24 év közti fiatalok 12 százaléka fogyaszt alkoholt heti két-három alkalommal, 38 százalékuk ellenben egyáltalán nem tesz a szájába szeszes italt. A legnagyobb fogyasztó a 25-34 és a 50-64 éves korosztály.

A legtöbb alkohol Olténiában fogy, majd Moldva, Dobrudzsa és a Székelyföldet is magába foglaló központi régió következik. A legkevesebb alkoholt a bukarestiek és a bánságiak fogyasztják.

Az oltyánok a tömény italok fogyasztása és a sörivás tekintetében is első helyen állnak, borból azonban a moldvaiak isszák a legtöbbet. Az egy főre eső sörfogyasztás terén Moldva a második, megelőzve a Bánságot és a központi régiót. A Bánságban nincs nagy keletje a bornak, az ottani fogyasztás csupán hatoda a moldvainak.

Kapcsolódók

Kimaradt?