Újabb hazai sörgyárat zárnak be

A konstancai gyárban 53 év után, 2023 második félévében állítja le a termelést a holland tulajdonos.

Végleg lehúzza a rolót a konstancai sörgyár, írja a Ziarul Financiar. A tulajdonos Heineken tájékoztatása szerint az üzemben 2023 második negyedévében állítják le a termelést.

„A gyár már évek óta csökkentett termelési kapacitással működött. Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a növekedést és a további beruházásokat, a leghatékonyabb termelés szükséges” – olvasható a vállalat közleményében.                            

A konstancai sörgyárat 1970-ben adták át, a Heineken jogelődjének, a Brau Unionnak a tulajdonába 2003-ban került. Azt egyelőre nem lehet tudni, hány munkahely szűnik meg a gyár megszüntetésével.Fotó: Agerpres

A konstancai már a negyedik üzem, melyet a Heineken bezár azóta, hogy 1998-ban belépett a romániai piacra. Korábban a szászrégeni, a grivicai és a hátszegi üzemeket szüntette meg a holland tulajdonban levő vállalat. A Heinekennek a konstancain kívül még három üzeme van az országban: Csíkszredában, Nyárádtőn és Craiován.

A Heineken a világ egyik vezető sörgyártója, éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd eurót. Idehaza piacvezetőnek számít, fő konkurensei az Ursus Brewery, a Bergenbier és az URBB. A romániai árbevétele tavaly 9 százalékkal nőtt, 1,37 milliárd lejre, a nyeresége pedig 118 millió lej volt. 2021-ben 1100 alkalmazottja volt a cégnek. A konstancai üzem bezárásához minden bizonnyal hozzájárult az, hogy miután az elmúlt években stagnált a hazai piac, az idei év első felében a sörfogyasztás körülbelül 10 százalékkal csökkent.

1994-ben 125 sörgyár működött az országban, ezeknek a zömét felszámolták az elmúlt évtizedekben. Jelenleg 100-nál kevesebb sörgyár van Romániában, legnagyobb részük azonban az utóbbi néhány évben létesült kis termelési kapacitású sörfőzde, a piacot uraló nagyvállalatok csak az üzemek megszüntetésében jeleskednek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?