Fejlesztik a japánok a brassói sörgyárat

A 129 éve alapított üzem jelenlegi termelési kapacitása 32 ezer üveg/óra.

50 millió eurós fejlesztést hajt végre az Ursus a brassói sörgyárban. Ezt Robert Uzună, az Ursus Breweries elnökhelyettese jelentette be. A beruházás három év alatt történik majd, célja az üzem korszerűsítése és a gyártási kapacitás növelése. Hosszú idő óta ez a legnagyobb beruházás a hazai sörgyártásban.

A brassói sörgyárat 1892-ben alapította Czell Frigyes. Jelenleg a második legrégebbi, működő sörgyár az országban, a temesvári után. A két világháború között évi 40 ezer hektoliter sört főztek benne. 1948-ban államosították, Aurora néven működött tovább. Az üzemet 1995-ben privatizálták, a dél-afrikai SABMiller 2004-ben vásárolta meg.

Jelenleg óránként 32 ezer üveg sört tudnak benne palackozni, a Ciucaș, Ursus, Timișoreana és Azuga márkákat gyártja. Az üzemnek 220 dolgozója van.

A koronavírus-járvány kitörésekor a szakemberek arra számítottak, hogy 2020 katasztrofális év lesz a hazai söripar számára, azonban nem ez történt. A fogyasztás lényegében stagnált, 0,5 százalékkal nőtt 2019-hez képest, ami, figyelembe véve a körülményeket, nagyon jó eredmény.

A fogyasztói szokásokat elemben teljesen átírta a járvány. 2019-ben öt sörből egyet a vendéglátóipar értékesített, tavaly azonban már csak tizenkettőből egyet. A vendéglátóipar sörből származó bevételei tavaly előtt 443 millió eurót tettek ki, 2020-ban azonban ez 241 millióra csökkent. Ezt sikeresen ellensúlyozta a kiskereskedelmi eladások növekedése.

A söripar teljesen atipikus ágazata a román gazdaságnak, ugyanis szinte kizárólag belföldre termel. A kivitel tavaly is minimális volt, mindössze 0,53 millió hektoliter. Az import szintén elhanyagolható, a 16,75 millió hektoliteres belső fogyasztást 97 százalékban a hazai sörgyártók fedezik.

A legnagyobb gyártó az Ursus Breweries, egyharmadot meghaladó piaci részesedéssel. Tulajdonosa a japán Asahi, amely 2018-ban vásárolta meg a SABMillertől. Az Ursus mellett három másik nemzetközi vállalat uralja a piacot: a holland Heineken, a kanadai Bergenbier és a dán Carlsberg.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?