Sörivás járvány idején: meredeken zuhant a kocsmai fogyasztás, nőtt az otthoni

A vendéglátóipar 45 százalékkal kevesebb sört adott el tavaly, mint 2019-ben.

Mennyiségi változással nem járt, ellenben lényegesen átírta a hazai sörfogyasztási szokásokat a járvány. 2020-ban 16,75 millió hektoliter sör fogyott Romániában, 0,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A tavalyi év első félévében 7 százalékkal esett vissza a fogyasztás. A Romániai Sörgyártók Egyesülete (ABR) arra számított, hogy a második félévben nem sikerül ledolgozni a visszaesést, az élet azonban rácáfolt az üzletemberekre. „A vendéglátóipar lezárását részben kompenzálta a kiskereskedelem, az otthoni fogyasztás, illetve az, hogy kedvező volt az időjárás. Ahhoz, hogy a piac megmaradt az előző év szintjén, hozzájárult az is, hogy a megszorítások miatt sok vendégmunkás ideiglenesen hazatért” – nyilatkozta Dragoș Constantinescu, az ABR elnöke.

A vendéglátóipar által értékesített sör mennyisége drasztikus mértékben visszaesett. 2019-ben a lokálok 443 millió euró értékben adtak el sör, tavaly azonban ez az érték 241 millióra csökkent. Ezzel összhangban nagyon visszaesett a csapolt sörfogyasztás. 2019-ben a teljes hazai piac 3,4 százalékát tette ki a csapolt sör, tavaly azonban 2 százalékra csökkent a részesedése.

A dobozos sör aránya a teljes fogyasztáson belül 1,7 százalékponttal nőtt, míg a pillepalackos sörök piaci részesedése 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezzel vége szakadt egy fél évtizedes folyamatnak, a 2015-2019-es időszakban ugyanis a pillepalackban forgalmazott sörök népszerűsége folyamatosan csökkent, a piaci részesedésük 9 százalékponttal apadt.

A hazai fogyasztók ízlésére nem hatott számottevő mértékben a járvány. Az eladott sör 93,8 százaléka lager típusú, piaci nyelven szőkének nevezett világos sör volt. Az ízesített sörök 3,2 százalékot tettek ki, a különlegességek, melyek közé többek között a barna sör és a búza sör tartoznak, 1,6, az alkoholmentes pedig 1,4 százalékot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A fogyasztás 97 százalékát a belföldön főzött sörök adták. Az ágazatot négy nagyvállalat dominálja: a holland tulajdonban levő Heineken, a japán kézben levő Ursus Breweries, a kanadai Bergenbier és a dán URBB.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?