Leáldozóban a pillepalackos sör népszerűsége Romániában

Tavaly flakonos sörből kevesebbet, üvegesből többet ittunk, mint 2015-ben. Az ok az életszínvonal emelkedése, a fogyasztói igények növekedése.

Másfél évtizedes folyamatos növekedést követően megtört tavaly a pillepalackba töltött sör fejlődési íve. Az ágazat szakmai érdekvédelmi szervezetének adatai szerint a tavaly 2 százalékkal volt kisebb a flakonos sör piaci részesedése, mint egy évvel korábban.

Ennek ellenére a sörfogyasztók körében a pillepalack még mindig lényegesen népszerűbb, mint az üveg, a fémdoboz vagy a korsó. A 2016-ban idehaza eladott sör 51,5 százalékát forgalmazták pillepalackban. A csökkenésből az üveges sör profitált, amelynek piaci részesedése 24,8 százalékról 27,6 százalékra nőtt. Csapolt és dobozos sörből valamivel kevesebbet vásároltunk, mint egy évvel korábban.

Erdélyben gyártották először

A pillepalack alkalmazása a söriparban világpremierként Erdélyben kezdődött, 1998-ban, és a helyi vállalkozók tulajdonában levő Bere Mureș nevéhez fűződik. Az ötlet sikertörténetté vált, a flakonos sör népszerűsége meredeken ívelt felfelé. 2004-ben, hat évvel az új csomagolóanyag piacra dobását követően az idehaza eladott sör negyede már flakonos volt.

Akkoriban még az üveges vitte a prímet, a vásárlók 60 százaléka preferálta. 2006-ban már 40 százalékot tett ki a pillepalack részaránya a teljes söreladásból, a csúcsot pedig 2015 jelentette, 53,4 százalékkal. A Bere Mureș újítása is hozzájárult ahhoz, hogy a céget felvásárolta a holland óriás, a Heineken. Jelenleg a hazai piacot uraló négy gyártó, az Ursus Breweries, a Heineken, a Bergenbier és a Carlsberg csoporthoz tartozó URBB is forgalmaz pillepalackos sört. A négy vállalat gyártja a Romániában eladott sör 80 százalékát.

„Az üveges sör térnyerése annak tudható be, hogy a vásárlók egyre inkább a prémium kategóriás, minőségi termékeket keresik” – nyilatkozta Julia Leferman, a Romániai Sörgyártók Egyesületének vezérigazgatója. A szakemberek szerint a tavalyi év történése egy tartós folyamat kezdetét jelentette. „Azt hiszem, hogy a PET részaránya idén is csökkenni fog. Előbb-utóbb 50 százalék alá esik majd, de hogy ez mikor következik be, nem lehet megjósolni” – nyilatkozta Sakar Shaine, a szakmai érdekvédelmi szerveződés elnöke. 

Változtak a fogyasztói szokások is

Az elmúlt másfél évtizedben a sör tekintetében a fogyasztói szokások egy másik tekintetben is radikálisan megváltoztak. 11 évvel ezelőtt a sör 55 százalékát vettük boltban, azóta azonban az otthoni fogyasztásra vásárolt sör részaránya 80 százalékra nőtt. A sörözőkben, éttermekben eladott ital mennyisége, bár csak kis mértékben, de tavaly is csökkent.

A forró nyár, valamint a labdarúgó Eb és az olimpia ellenére tavaly a sörfogyasztás stagnált, az eladás volumene 15,8 millió hektoliter volt, ami országos átlagban fejenként 80 litert jelent. A csúcsot 2008 jelentette, amikor az átlagfogyasztás 100 litert tett ki.  

„Nem hiszem, hogy a piac eléri még valaha a 2008-as szintet, de nem is ez a célunk. Azt szeretnénk, ha a piac stabil lenne, a fogyasztók pedig felelősségteljesek” – mondja Sakar Shaine, aki idén a fogyasztás enyhe növekedésére számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?