Nőtt a söripar tavaly, főleg az alkoholmentes szegmens

Három százalékkal nőtt a romániai sörpiac 2018-ban az előző évhez képest, elérve a 16,6 millió hektolitert; az alkoholmentes szegmens 30 százalékos növekedést ért el - közölték keddi sajtótájékoztatójukon a Romániai Sörkészítők Egyesületének képviselői.

Az egyesület kimutatásai szerint az egy főre eső sörfogyasztás 85 literre volt tehető az elmúlt esztendőben. A legnépszerűbb kiszerelésnek továbbra is a pillepalack számít: bár az elmúlt négy esztendőben 5,83 százalékkal csökkent az így eladott sörmennyiség, 45,57 százalékos piaci részesedéssel még mindig listavezető. A második helyen az üveges sör áll (28,45 százalék), majd a dobozos (20,58 százalék) és a hordóból csapolt sör (3,41 százalék) következik. 

A Romániai Sörkészítők Egyesülete szerint még mindig a lager típusú világos sört isszák a legszívesebben a romániaiak, a 2018-ban elfogyasztott mennyiség 93,61 százaléka ilyen volt, aztán az ízesített sörök (2,27%), a különféle sörspecialitások (barna sör, szűretlen sör stb. - 2,25%), illetve az alkoholmentes sör (1,87%) következik a sorban. Szegmens szerinti leosztásban az ízesített sörök piaca 8,23%-kal, az alkoholmentes söröké pedig 30%-kal nőtt tavaly 2017-hez képest. 

Lucian Ghinea egyesületi elnök a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy egyre több kézműves sör jelenik meg a piacon, ami új lendületet adhat az iparágnak, "megfiatalítja a terméket" - fogalmazott. Az egyesület kimutatásai szerint a lakosság többnyire Romániában gyártott sört fogyasztott tavaly is, a behozott sörmennyiség az elmúlt esztendőben 0,54 millió hektoliterre rúgott, ami ugyan 0,07 millió hektoliteres növekedést jelent 2017-hez viszonyítva, de így is a piac mindössze 3 százalékát adta. Az export szinte duplája volt az importált mennyiségnek, de továbbra is rendkívül alacsony, 0,54 millió hektolitert tett ki.

Európai szinten Románia a nyolcadik helyet foglalja el sörgyártás tekintetében, és a hetedik legnagyobb sörfogyasztónak számít. 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?