Egyre népszerűbb az alkoholmentes sör

Tavaly 20 százalékkal több alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú sört gyártottak az EU-ban, mint egy évvel korábban.                                                                   

34,8 milliárd liter sört gyártottak tavaly az Európai Unióban, derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb adataiból. Ebből a mennyiségből mindössze 1,7 milliárd liter volt alkoholmentes vagy 0,5 százalékosnál kisebb alkoholtartalmú. Ezen kategória iránti kereslet ugyanakkor látványosan nő, tavaly 20 százalékkal többet gyártottak belőle, mint 2020-ban. A normál sör esetében a növekedés csak 3 százalékos volt.Fotó: Agerpres

A legnagyobb termelő, akárcsak a korábbi években, Németország volt, 7,3 milliárd literrel. Lengyelországban és Spanyolországban egyaránt 3,7 milliárd liter volt a sörtermelés, míg Hollandiában 2,5 milliárd liter.

Az első számú exportőr Hollandia volt 1,9 milliárd liter itallal. A belga gyártók 1,7, a németek 1,6, a franciák és a csehek pedig 500 millió liter sört értékesítettek külföldön. Románia a sörexport és a sörimport terén is elhanyagolható tényező.

Az Európai Unióban főzött sörök legfontosabb külföldi piaca Nagy-Britannia volt, ahol 902 millió litert értékesítettek. Az Egyesült Államokba 765 millió liter sört exportált az EU, Oroszországba 391 millió, Kínába 340 millió, Dél-Koreába pedig 168 millió litert.

Az EU-tagállamokba a brit szigetekről és Mexikóból érkezett a legtöbb importsör, 248, illetve 122 millió liter.

Kapcsolódók

Kimaradt?