Románia a rendszeres italozás bajnokai közé tartozik

A felnőtt román állampolgárok több mint harmada tart havonta egyszer egy kiadós ivászatot.

Nincs okuk az aggodalomra a hazai szeszesital gyártóknak. Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) által végzett felmérés szerint Románia felnőtt lakosságának 35 százaléka havonta legalább egyszer felönt a garatra. Ez a második legmagasabb arány az Európai Unióban. Az első helye Dánia áll, 38 százalékkal.

Az EU átlaga 19 százalék. Románián kívül az élbolyban kizárólag jómódú, nyugati államok találhatók, úgy tűnik tehát, igaz a vélekedés, miszerint a pénz nem boldogít. Luxemburgban 34 százalék azok aránya, akik havonta egyszer részt vesznek egy kiadós alkoholizálásban, Németországban 30, Belgiumban 28, Írországban pedig 24.

A rangsor végén mediterrán árságok foglalnak helyet: Ciprus (4 százalék), Spanyolország (4), Olaszország (6) és Görögország (6). Kissé meglepőnek tűnik, hogy Magyarország jóval elmarad az uniós átlagtól, állítólag a lakosság csupán 13 százaléka rúg ki a hámból havi rendszerességgel.

Az EU felnőtt lakosságának 8,4 százaléka fogyaszt alkoholt naponta, míg 28,8 százalék heti rendszerességgel iszik. 26,2 százalék antialkoholistának minősül, az utóbbi 12 hónapban ugyanis nem tett szeszes italt a szájába. Az adatokat érdemes bizonyos fokú szkepszissel kezelni, azok ugyanis kizárólag a felmérésben résztvevő alanyok elmondásán alapulnak.

A napi szinten iszogatók aránya a 75 évnél idősebbek között a legmagasabb, 16 százalék. Ugyancsak ezen korosztály soraiban a legnagyobb az absztinensek aránya is, 40,3 százalék, aminek minden bizonnyal egészségügyi okai vannak.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?