banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Uniós viszonylatban sokat költünk szeszes italokra

Idehaza a háztartások kiadásaik 2,7 százalékát szánják otthoni fogyasztásra vásárolt alkoholra, a magyarországiak még többet.

2019-ben az Európai Unióban a háztartások összesen 117 milliárd eurót, az uniós GDP 0,8 százalékának megfelelő összeget költöttek szeszes italokra, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. Ebben a statisztikában csak az otthoni fogyasztásra szánt alkohol szerepel, az, amit éttermekben, kocsmákban, bárokban ittak Európa-szerte, az nem. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy egy uniós háztartás átlagosan a teljes kiadásainak 1,6 százalékát költötte alkoholvásárlásra, de ez az arány országonként jelentősen eltér. 

A legtöbbet a lettek és az észtek költötték italozásra, előbbiek a kiadásaik 4,8, utóbbiak 4,7 százalékát, háromszor annyit, mint az uniós átlag. A harmadik balti államban, Litvániában lényegesen visszafogottabbak voltak a polgárok, a családi költségvetésnek csak 3,7 százalékát szánták italra, de ez is elég volt a képzeletbeli dobogó legalsó fokára.Forrás: Eurostat

A legkevesebbet Görögországban és Olaszországban költöttek otthoni ivásra, 1 százaléknál is kevesebbet. Románia 2,6 százalékkal a 9. helyen áll. A magyarországiak még többet, 2,9 százalékot hajlandóak áldozni otthoni alkoholizálásra. Érdekesség, hogy az első hétben kizárólag egykori szocialista államok találhatók, a már említettek mellett Csehország (3,4 százalék), Lengyelország (3,4) és Horvátország (2,9).

Ezekből az adatokból nem vonható le az a következtetés, hogy a kontinens legnagyobb ivói a balti országok lakói lennének. Az, hogy egy háztartás kiadásainak hány százaléka megy szeszes italokra nagyban függ utóbbiaknak az átlagjövedelemhez viszonyított árszintjétől, ami országonként nagyban eltér.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mivel kulturálisan meghatározott, országonként nagyban változik az is, hogy adott nemzet fiai és leányai otthon iddogálnak-e, vagy inkább nyilvános helyen, étteremben, sörözőben, kocsmában keresik a bódulatot. Valószínűleg ezen kulturális tényezőnek tudható be, hogy valamennyi mediterrán tagállamban az uniós átlagnál kevesebbet költenek otthoni italozásra. A máltai adatok nem nyilvánosak, az Eurostat nem közölte őket.

(Nyitókép: Eurostat)

Kapcsolódók

Kimaradt?