Ne igyon, ha gyereket szeretne – a férfiakra is vonatkozik

Köztudott, hogy milyen káros hatással van a baba fejlődésére, ha az anya a várandósság ideje alatt dohányzik vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt. Az apák alkoholfogyasztása és gyermekeik egészsége közötti kapcsolatot azonban mindezidáig nem vizsgálták – a kínai Csangsa város egyetemének munkatársai azonban ezt kutatták. Ha gyereket szeretne, érdemes megfogadni a tudósok tanácsait. 

A StudyFinds számolt be arról a kutatásról, amelybeni Csangsa város egyetemének munkatársai a leendő szülők alkoholfogyasztását és a babák egészségét vizsgálták. Az eredmények szerint jóval magasabb az esély veleszületett szívrendellenesség kialakulására azoknál a magzatoknál, akiknek az édesapja a fogantatást megelőző három hónapban rendszeresen fogyasztott alkoholt. 

A tudósok 55 kutatás anyagát tanulmányozták, amelyek 41 ezer szívrendellenességgel született, valamint közel 300 ezer egészséges csecsemőről és családjukról szolgáltak adatokkal. Dr. Csiabi Csin, a tanulmány egyik szerzője szerint egyértelműen megállapítható volt, hogy minél gyakrabban és többet isznak a szülők – különösen az apa –, annál magasabb a szívrendellenesség kialakulásának esélye a gyermeknél. Ha a leendő apuka a fogantatás előtt három hónappal rendszeresen iszik 44 százalékkal, ha pedig rendszeresen és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt 56 százalékkal növeli meg születendő gyermeke esetében a szívrendellenesség kialakulásának esélyét. Az édesanyák italozásáról a kutatók elmondták, hogy ha fogantatás előtt három hónappal, illetve a terhesség első trimeszterében rendszeresen isznak, 16 százalékkal növelik a betegség kialakulásának kockázatát. 

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás természetesen csupán megfigyelésen alapult. A tudósok mindenesetre azt tanácsolják, hogy aki gyermeket szeretne, az kerülje az alkoholt, ezzel nemcsak saját, de gyermeke egészségét is óvhatja.   .

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség az egyik leggyakoribb, újszülötteknél diagnosztizált probléma, ami több mint egymillió gyereket érint évente, és későbbi életkorban komolyabb szív- és érrendszeri gondok kialakulásához és ebből következő korai halálhoz is vezethet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?