Hazai sört iszunk, de az külföldi alapanyagokból készül

A rendszerváltás óta teljesen leépült a hazai komlótermesztés, a termőterület több mint 90 százalékkal csökkent.

Paradox helyzet jellemzi a romániai söripart. Az import minimális, a fogyasztás 97 százalékát a hazai sörgyárak fedezik, azonban az alapanyagok 50 százaléka külföldről származik. Ennek az oka az, hogy a romániai komló- és árpatermesztés drasztikus módon visszaesett az elmúlt évtizedekben.Fotó: Pexels

1990-ben 2300 hektáron termesztettünk komlót, azonban az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint tavaly már csak 171 hektár volt a termőterület. Hasonló arányban csökkent a megtermelt komló mennyisége. 1990-ben 2451 tonna termett az országban, hét évvel később azonban már csak 524 tonna.

2017-ben értük el a mélypontot, akkor 124 tonna volt a termés. Azóta enyhén nőtt a belföldön megtermelt komló mennyisége, tavaly 208 tonna volt, de továbbra is jóval elmarad a söripar igényeitől. A komlóimport évi 400 tonna körül van, tehát a hazai termelést meg kellene triplázni ahhoz, hogy fedezni tudja a keresletet, ráadásul a mennyiségi növekedés önmagában nem lenne elég.

A romániai gyártók korábban szinte kizárólag lager típusú sörüket állítottak elő, ám az utóbbi időben ez változott, különböző sörfajtákhoz pedig más-más fajta komlóra és érpára van szükség. „Megpróbáljuk a legjobb alapanyagokat használni, ezért valamennyit külföldről szerezzük be” – nyilatkozta a Ziarul Financiar napilapnak Radu Andrieș, a Wicked Barrel sörfőzde tulajdonosa. A helyzet hasonló a legtöbb kézműves termékeket előállító sörfőzde esetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?