FRISSÍTVE – Ideiglenes vezetőket nevezett ki a parlament a köztelevízió és a közrádió élére

FRISSÍTVE- Elutasította kedden a képviselőház és a szenátus együttes plénuma a közszolgálati televízió (TVR) és a közszolgálati rádió 2017-es, 2018-as és 2019-es évi tevékenységi jelentéseit, ami a két intézmény vezetőtanácsának a leváltását vonja maga után. Fél évre ideiglenes vezérigazgatók kerültek a közmédiumok élére.

A képviselőház és a szenátus plénumának keddi döntésével a koalíció akarata érvényesült. A kormánypártok már a hatalomátvételük óta tervezik a közszolgálati televízió és a közrádió vezetőségének leváltását.

A két intézményt eddig egy-egy elnök-vezérigazgató irányította, ám a koalíció törvénytervezetet nyújtott be a tisztségek szétválasztásáról. Ha ezt elfogadja a parlament, akkor a köztévének és a közrádiónak elnöke és vezérigazgatója is lesz, ezt a négy tisztséget pedig elosztják egymást közt a kormánypártok.

Addig a parlament legtöbb fél évre ideiglenes vezérigazgatót nevez ki a TVR-t eddig irányító Doina Gradea, illetve a rádió élén álló Georgică Severin helyére. Az előbbi intézményt a PNL javaslatára Ramona Săseanu, a TVR craiovai területi stúdiójának munkatársa, utóbbit az USR-PLUS által jelölt Liviu Popescu, a BBC volt újságírója vezeti majd.

A két vezérigazgató-jelöltet a parlament kulturális bizottságai kedd esti együttes ülésükön hallgatták meg. Ramona Săseanut 240 támogató és 135 ellenszavazattal nevezték ki a televízió, Liviu Popescut 237 támogató 134 ellenszavazattal a rádió élére. Megbízatásuk legfeljebb fél évre szól.

(Címlapfotó: tvr.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?