Pákai Enikőt nevezték ki a TVR kolozsvári kisebbségi szerkesztőségének élére

Február 8-tól, hétfőtől Pákai Enikő a Román Közszolgálati Televízió (TVR) kolozsvári kisebbségi szerkesztőségének vezetője, a kinevezése 2021 márciusáig szól.

Az év elején vezetőségváltás történt a TVR kolozsvári területi stúdiójánál: a vezető tisztségből 18 év után távozó Romeo Couți helyére Alin Gelmăreant, a programokért felelős korábbi főszerkesztőt nevezte ki Doina Gradea elnök-vezérigazgató, és két hónapra ideiglenesen rá bízta a kisebbségi szerkesztőség vezetését is. Az azelőtti időszakban Antal Áron koordinálta a kisebbségi szerkesztőség munkáját. A szerkesztők egy része megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kisebbségi szerkesztőséget nem magyar szakember fogja irányítani, írta akkor a Krónika. Egy héttel később Alin Gelmărean arról egyezett meg a kisebbségi szerkesztőség tagjaival, hogy átmenetileg vetésforgóban látják el a főszerkesztői feladatokat, ő pedig nem szól bele a tartalomba. Gelmărean ideiglenes megbízása a kisebbségi szerkesztőség vezetésére február végén járt volna le, de már korábban sikerült megegyezni a váltásról Pákai Enikő kinevezésével.

Pákai Enikő úgy gondolja, hogy a jelenlegi vezetőség tagjaival és az igazgatóval jól együtt tud majd működni, ellenkező esetben nem is vállalta volna a feladatot. Mint a Maszolnak elmondta, Alin Gelmărean továbbra sem szól bele a műsorpolitikába, csak figyelemmel követi a szerkesztőség munkáját. „Sokat gondolkodtam, mert nem kívántam magamnak semmilyen vezető beosztást vagy ilyen jellegű feladatkört, és elég nagy volt az elkeseredésem, abban a tekintetben, hogy mennyire leépült a szerkesztőségünk, főleg, ami a magyar adások munkaközösségét illeti” – mondta el a Maszolnak a műsorvezető-szerkesztő, aki 2012 és 2016 között is irányította a kisebbségi szerkesztőséget, majd 2017 januárjában a román nyelvű adás főszerkesztőjével együtt lemondott tisztségéről, mert úgy érezte, nem tud együttműködni Romeo Couți akkori igazgatóval.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ígéretet kaptak arra, hogy bővülhet a szerkesztőség

Az Erdélyi Figyelő szerkesztőségének tagjai közül az utóbbi években ketten elhunytak, egy kolléga betegnyugdíjba ment, Vig Emese korábbi főszerkesztő pedig felmondott. „Az állások ottmaradtak betöltetlenül. A járvány beállta óta nem is lehetett versenyvizsgákat hirdetni, és ez most is így van, a veszélyhelyzetben, és sajnos külső munkatársak segítségét sem vehettünk igénybe” – magyarázta Pákai Enikő, aki hangsúlyozta, azért vállalta a szerkesztőség vezetését, mert ígéretet kaptak arra, hogy a veszélyhelyzet lejártával új munkatársakat vehetnek fel.

Pákai Enikő | Fotó: cluj.tvr.roA szerkesztőségi munka tavasz óta korlátozásokkal, a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlik, így a kolozsvári TVR munkatársai az első időszakban nem járhattak terepre, később rövidebb riportokat forgathattak ugyan aktuális eseményekről, ezekből azonban kevés volt a járvány miatt. A napi egy órás magazinműsor, az Erdélyi Figyelő most ezekből a helyszíni riportokból, valamint az internetes keresztül, távolról kapcsolt meghívottakkal készült beszélgetésekből áll. 2020-ban volt egy időszak, amikor az adásidő nagy részét az online oktatás kiegészítésére készült Telesuli televíziós tanórák tették ki. „Hogy ez miért történt, hogy pont az adásidőnkre kerültek ezek a televíziós tanórák, nem tudom. Most is sugárzunk Telesuli adásokat, kisebb arányban, lévén, hogy vannak olyan települések és olyan intézmények, ahol még nem járhat mindenki be az iskolába” – mondta el Pákai Enikő. 

„Abban a reményben vállaltam el a megbízást, hogy tehetek valamit azért, hogy újraépülés kezdődjék a szerkesztőségben” – összegzett a TVR kolozsvári kisebbségi szerkesztőségének megbízott vezetője. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?