A TVR kiadásait és a CNA tevékenységét vizsgáltatná ki az ellenzék

A Román Televízió (TVR) kiadásait, illetve az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tevékenységét kivizsgáló parlamenti bizottságok létesítését kezdeményezi a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

A vizsgálóbizottságok létrehozására vonatkozó igényléseket csütörtökön nyújtotta be az alakulat a képviselőház házbizottságához – nyilatkozta Gigel Ştirbu liberális képviselő.

Az alsóház kulturális bizottságának elnöke – aki a számvevőszéktől is kér egy auditvizsgálatot a köztelevízió kapcsán – rámutatott, a parlamenti bizottságnak a TVR által szervezett Aranyszarvas Fesztivállal és az Eurovíziós Dalfesztivállal, valamint az állandó meghívottakkal kapcsolatos költségeket kellene kivizsgálnia, miután a köztelevízió igazgatótanácsának elnöke, Doina Gradea nem tudott kielégítő válaszokkal szolgálni ezzel kapcsolatban.

Iulian Bulai USR-s képviselő rámutatott, a CNA-nál való vizsgálódást elsősorban az utóbbi időben észlelt „visszaélések” indokolják. Az ellenzéki párt szerint felmerül a gyanú, hogy részrehajló döntéseket hoz a testület, több bírságot szab ki a kormányt bíráló televízióadókra.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) döntése értelmében január 17-én tíz percre meg kellett szakítania adását csütörtökön a Realitatea TV-nek, amiért a hatóság szerint törvénysértő módon tájékoztatott a tavaly augusztus 10-ei diaszpóra-tüntetésről. Az ellenzék ezt politikai indíttatású szankciónak minősítette, a CNA tagja, Borsos Orsolya szerint azonban erről szó sincs. Részletek itt

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?