Újabb tízezer lejes bírságot rótt ki magyarellenessége miatt a CNA a RealitateaTV-re

Újabb tízezer lejes bírságot rótt ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a RealitateaTV-re a magyar közösség sértegetése miatt – tájékoztatott keddi hírlevelében az RMDSZ.

A hírtelevízió Talk News című december 4-i adásában, a gyulafehérvári nyilatkozat vitáján nem adták meg a válaszadás lehetőségét Tánczos Barna szenátornak, Denise Rifai műsorvezető pedig megvető kijelentésekkel illette a magyar közösség törekvéseit. A CNA-t a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat értesítette a tapasztalt visszaélésről, amely a televízióra kirótt bírság mellett a műsorvezetőt is elmarasztalta.

Tánczos Barnát annak apropóján hívták be a december 4-i műsorba, hogy az RMDSZ aznap iktatta az 1918-as gyulafehérvári ígéretek kisebbségekre vonatkozó részének törvényerőre emelését célzó kezdeményezését a parlamentben. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszában leszögezte, az RMDSZ-t képviselő szenátornak lehetőséget biztosítottak ugyan arra, hogy részt vegyen a televíziós vitán, de többször nem adtak szót neki, illetve az erdélyi magyarokra és jogos követeléseikre nézve is sértő kijelentéseknek adtak teret a műsor szerkesztői.

Az Audiovizuális Tanács döntését, amely szerint Denise Rifai súlyosan átlépte a törvény által rögzített kereteket, üdvözlendőnek tartja Tánczos Barna. „Örvendek, hogy van egy hatékony jogvédő szolgálatunk, amely figyelemmel követi az ehhez hasonló eseteket, és azonnal fellép, ha az erdélyi magyar kisebbséget ért diszkriminációt észlel. Nem elfogadható, hogy egy vitaműsorban szóhoz sem juthatunk, ha a magyar közösség jogos elvárásait akarjuk ismertetni. Remélem, hogy nemcsak a megbüntetett, hanem minden műsorvezető tanul az esetből, és a jövőben betartja a törvényeket és a szabad sajtó írott és íratlan etikai szabályait” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora.

Kapcsolódók

Kimaradt?