Esélytelen bizalmatlansági indítvány: egymással vetélkednek az ellenzéki pártok

Kicsi az esély arra, hogy ellenzéki oldalról bizalmatlansági indítvánnyal próbálják megbuktatni a kormányt, mivel egyelőre még a lépés kezdeményezésében sincs egyetértés közöttük. Jelenleg úgy tűnik, az RMDSZ sikeresen tudja megvédeni az önkormányzatok érdekeit, így nem lesz oka csatlakozni a megosztott ellenzék próbálkozásaihoz.   

Eddig az ellenzéki pártok három bizalmatlansági indítványt célzó kezdeményezést jelentettek be. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a REPER egyaránt próbálkozik. Együttműködés ugyanakkor egyelőre csak az USR és a Jobboldali Erő között valószínűsíthető, hozzájuk csatlakozhat a REPER. A három pártnak ugyanakkor összesen nincs annyi törvényhozója, hogy kezdeményezhessék az indítványt. A sikeres akcióhoz szükség lenne a Románok Egyesüléséért Szövetsgre vagy az RMDSZ-e is. A kormány ma esti parlamenti felelősségvállalása után az ellenzéknek három nap áll rendelkezésére egy bizalmatlansági indítvány kezdeményezéséhez. Diana Șoșoacă și George Simion AUR-elnök között ugyancsak együtműködés kezdődött, holott a parlamentben több alkalommal is hevesen támadták egymást. 

Aligha jut szavazásig az ellenzéki kezdeményezés Fotó: Agerpres

Egy közös bizalmatlansági indítványt célzó kezdeményezésre gyakorlatilag nincs esély, mivel az AUR-ral a kis Șoșoacă-párton kívül senki nem akar közösködni. Összesen 117 aláírás szükséges a lépéshez, ettől jelenleg nagyon távol áll az ellenzék. Az RMDSZ kemény játszmába kezdett az intézkedések kapcsán. A szövetség sikeresen tudta befolyásolni Marcel Ciolacu kormányát, több olyan kitétel is kikerült a tervezetből, amelyeket kifogásolt az RMDSZ. A legfontosabb, az a 2,5 százalékos költekezési plafon, amelyhez igazodniuk kellett volna az onkormányzatoknak. Amennyiben az intézkedéscsomag végleges változata sem tartalmazza az RMDSZ által nehezményezett kitételeket, a Kelemen Hunor vezette formáció aligha ír alá bizalmatlansági indítványt célzó kezdeményezést. Az Adevărul cikkében azt is megjegyzi, hogy az RMDSZ-nek még van néhány államtitkára a kormányban, s egyelőre megtarthatta prefektusi pozícióit is Arad, Szilágy, Hargita és Kovászna megyében. Egy bizalmatlansági indítványnak - amennyiben sikerülne a kezdeményezés - semmi esélye sem lenne a parlamentben, hiszen a koalíciónak magabiztos többsége van a törvényhozásban, s csupán néhány liberális képviselő esetében várható a kormány ellen leadott voks, az pedig kevés a kabinet megbuktatásához.                   

Cătălin Drulă USR-elnök már bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a hiánycsökkentő intézkedéscsomag ügyében, hasonló lépésre kérte a Nép Ügyvédjét is. A taláros testület vélhetően talál majd olyan kitételt a csomagban, amely ütközik az alaptörvénnyel, ami újabb változtatásokra kényszerítheti a kabinetet.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?