Digitális mérőrendszerrel csökkentenék a vízveszteséget

A sepsiszentgyörgyi Közüzemek digitális vízveszteség-ellenőrző rendszerrel próbálja beazonosítani, hol folyik el a víz. A vállalat közlése szerint a sepsiszentgyörgyi vízhálózaton 7562 csatlakozás van, ebből 5837 egyéni háztartási fogyasztó, 884 tömbház és 841 cég vagy közintézmény. A gond az, hogy jelenleg jelentős a vízveszteség. Tavaly például a vállalat által kezelt teljes vízmennyiség 32 százaléka veszteségként szivárgott el.

A tervezett beruházástól azt remélik, hogy a Közüzemeknek lehetősége lesz a vízellátó rendszer működésének nyomon követésére és a vízveszteségek ellenőrzésére.

Kozsokár Attila | A szerző felvétele

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadta a határozatot, amellyel 184 ezer lejes önrésszel finanszírozzák a Közüzemek összesen 9,8 millió lej értékű pályázati programját, amely által kiépítik a város vízhálózatát ellenőrző digitális rendszer kiépítését. A vízszolgáltató közlése szerint az új rendszer révén a vízfogyasztás mérése és az elosztóhálózat nyomásának mérése valós időben, távolról megtörténik, ezáltal azonosítani tudják és megszüntethetik a vízveszteségeket. Másrészt a hálózat különböző pontjain állandóan mérik majd az vezetékes vízben lévő klór koncentrációját, ami lehetőséget biztosít a tisztítási folyamat hatékonyabbá tételére.

Ki fizeti a vízveszteséget?

Sokszor előfordul, hogy a fogyasztók jelzik: csak annyit hajlandóak fizetni, amennyit az otthoni vízórájuk alapján elhasználtak, mutatott rá Kozsokár Attila. A sepsiszentgyörgyi Közüzemek igazgatója ennek kapcsán pontosított, hogy a vízszámlán nem a veszteséget tüntetik fel, hanem a „különbözet” szó szerepel ami azt a mennyiséget jelöli, amely az otthoni költségelosztó vízórák és a szolgáltató által leolvasott tömbházi főóra közt van.

Kozsokár Attila szerint a különbség oka, hogy a tömbházi fővezetéken lévő vízórákat a metrológiai hivatal rendszeresen ellenőrzi és azok pontosabban mérnek, mint az otthoni órák. A sepsiszentgyörgyi Közüzemek vezetője leszögezte: az utcai vezetékszakadások, csőrepedések által keletkezett vízveszteséget soha nem kell a fogyasztónak kifizetnie, hiszen minden elfolyt víz, amely a főóra előtt keletkezik, a szolgáltatót terheli.

Kapcsolódók

Kimaradt?