banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Diákközpontú tanügyi rendszert szorgalmaz a marosvásárhelyi RMDSZ

Az iskolák támogatásának arányosságáról, fejlesztésekről, pályázatok módosításának javaslatáról és egy új, diákokat segítő ösztöndíj létrehozásáról beszélt három helyi tanácsos, Frunda Csenge, Tamási Zsolt és Berecki Sándor csütörtökön az RMDSZ székházában.

A marosvásárhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselők jelenlegi mandátumának prioritása, hogy a négy év során a tanügyi rendszer diákközpontú rendszerré változzon, és azokban az előnyökben részesüljenek a diákok, amelyeket megérdemelnek és a törvény által biztosítva vannak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 „Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy egy olyan tanügyi rendszert támogatunk és dolgozunk érte, amely méltányos és arányos támogatást nyújt a diákoknak, és mindegyikük egyenlő esélyekkel indulhasson a nagybetűs életbe” – mondta el Frunda Csenge.

Az RMDSZ alapvető elképzelése az, hogy a marosvásárhelyi diákokat arányosan támogassák, ne legyenek iskolák közötti különbségek a támogatások mértékét és arányát tekintve. Tamási Zsolt elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy az önkormányzat felvállalja azokat a költségeket, amelyeket vállalnia kellett volna eddig is, azaz ne a szülők fizessenek az iskolát érintő bárminemű javítási munkálatokért és anyagbeszerzésért. „Ne a szülőket terhelje az infrastruktúra fejlesztésének felelőssége, és ne külső pályázatokból kelljen mindezt megoldani, hanem az önkormányzat ebben tényleges támogatást nyújtson” – magyarázta.A szerző felvétele

Ennek megfelelően a tanügynek szánt költségvetést is úgy állították össze, hogy a fontosabb fejlesztési részekre jusson keret. Tamási Zsolt elmondta, az iskolai technikai eszközök biztosítására folyamatban van egy uniós pályázat többek között interaktív táblák, táblagépek, projektorok beszerzésére. Ha az uniós pályázat nem fedi ezen eszközök beszerzésének költségeit, akkor a költségvetés módosításával ezt pótolni fogják.

A helyi tanácsos elmondta, az iskolák fűtéshelyzetén is javítanak: a cserépkályhákat hőközpontos rendszerre cserélik. Hasonlóképpen az óvodák és nappalik esetében biztosítják a mosáshoz, főzéshez szükséges eszközöket. Azokra a megvalósítási tanulmányokra is sikerült elkülöníteni egy keretet, amely lehetővé teszi az iskolabővítést, a manzárdosítást, illetve új sportpályák és -termek létesítését, ahol indokolt.

Az iskolai pályázatok szabályzatát is módosították – mondta el Tamási Zsolt. Erre azért volt szükség, mert a korábbi szabályzat nem tette lehetővé egy adott iskolában tartandó rendezvénynél azt, hogy a házigazda a közös étkezések alkalmából részt vehessen a más településről érkező vendégekkel, ami elég furcsa helyzeteket eredményezett. A pályázatok leadási határidejét is módosították, hogy azok a rendezvények is támogathatóak legyenek, amelyek az év első felében (január-február-március), a költségvetés elfogadása előtt kerülnek megrendezésre.

Raktárban pihenő játszótéri felszerelések

A sajtótájékoztatón elhangzott, Maros megye 34 óvodai játszóteret kapott a magyar kormány által finanszírozott Kárpád-medencei óvodafejlesztési projekt során, ebből 14 került Marosvásárhelyre. „A 14 játszótér felszerelése azért maradt el, mert a korábbi városvezetés mandátuma alatt még csak el sem kezdődött az engedélyezési folyamat” – osztotta meg Tamási Zsolt.

A pedagógus szövetség támogatásával az eszközök már 2019-ben megérkeztek Marosvásárhelyre, azóta azonban raktárban vannak. Szeptemberi megválasztásuk óta a tanácsosoknak sikerült elérniük azt, hogy a 14 játszótér közül 13 engedélyeztetése elkészüljön, az utolsó pedig folyamatban van. A költségvetésben elkülönítették a felszereléshez szükséges összeget, már csak a kivitelező kiválasztására van szükség, és két év késéssel a gyerekek igénybe vehetik őket.

Új jutalom az éltanulók számára: Gaudeamus-díj

Berecki Sándor helyi tanácsos elmondta, Marosvásárhelyen eddig a törvény nyújtotta lehetőségeket mellőzve mindössze érdemösztöndíjat osztottak, azt is nagy, akár éves késésekkel. Ezért Tamási Zsolttal közösen határozattervezetet dolgoztak ki, amelyet a március 25-i gyűlésen a tanács el is fogadott.

A határozat szerint a 2020/21-es tanévvel kezdődően a diákok mind a négy típusú ösztöndíjban részesülni fognak. Az ösztöndíjak alsó határát kormányhatározat szabályozza, az idei évben ezt 100 lejben határozták meg. Az RMDSZ-frakció javaslatára Marosvásárhelyen a teljesítmény-ösztöndíjak értéke 300 lej, az érdemi 130, a tanulmányi 120, a szociális ösztöndíj pedig 100 lej – sorolta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A költségvetésbe is beillesztették ezeket az összegeket, és terveik szerint követni és figyelni fogják, hogy valóban és időben eljussanak a diákokhoz. Berecki Sándor érdekességként említette, hogy a Marosvásárhelyen jóváhagyott összeget magasabbak, mint a Kolozsváron, Brassóban, Aradon vagy Besztercén jóváhagyott idei összegek.

Szintén a diákok érdekében egy másik határozattervezetet is kidolgoztak, amelyet reményeik szerint a májusi ülésén fogad majd el a városi tanács, amelynek célja a kiváló teljesítményekkel rendelkező diákok jutalmazása. E szerint bevezetnék a Gaudeamus-díjat is, amellyel a középiskolákban külön a román és külön a magyar tagozaton az évfolyamelsőket jutalmaznák, oklevéllel és pénzbeli juttatással. Az idei évben a javasolt pénzösszeg 2000 lej.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?