banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tanácsadás, megelőzés, rehabilitáció: ismertette éves tevékenységét a marosvásárhelyi szociális igazgatóság

Közel 5000 hátrányos helyzetű személy számára nyújtott kedvezményeket valamilyen formában a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság tavaly. Az önkormányzati intézmény éves tevékenységi beszámolójából és idei terveiből kiderül, számos szervezeti átalakítást terveznek, amely a szolgáltatások javítását célozza meg.  

A helyi tanács megszavazta a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság (DAS) 2021-es évi költségvetését. Tavaly a Marosvásárhelyen működő szociális szolgáltatok összesen közel 7,7 millió lejből, a marosvásárhelyi szociális magánszolgáltatások pedig 5,1 millió lejből gazdálkodtak. Az éves közbeszerzési terv alapján a szociális szolgáltatások 1 354 360 lejre becsülték az idei szolgáltatásaikra szánt összeget, ennek megfelelően a 2021-re javasolt költségvetés Társadalmi kohézió a közösségben jegyében 1 000 000 lej.

A szolgáltatások típusait illetően négy kategóriát különítettek el: tanácsadási szolgáltatásokat a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére, sürgősségi módon fogadó szolgálatokat a családon belüli erőszak áldozatai számára, rehabilitációs szolgáltatásokat fogyatékkal élő gyermekek számára, illetve jelnyelvi tolmácsolási szolgáltatásokat hallássérült/siket és vak személyek számára.

Új jövőkép a marosvásárhelyi szociális segítségnyújtásban

A szociális szolgáltatások 2021-es tervével, a 2020-as tevékenységi jelentéssel együtt három mérföldkőre alapozva építik fel a szociális segélyszektor új jövőképét. Előreláthatóan szociális ellenőrzésekre, valamint a következő évi szociális segítségnyújtás stratégiájára különítenek el alapokat 2021 és 2027 között. Ugyanakkor vissza nem térítendő finanszírozású projektekhez is keretet biztosítanak.

A civil szervezeteket (versenyképes alapon) a finanszírozás három eszköze: a közbeszerzésekről szóló törvény, a szociális segély-egységek támogatásáról szóló törvény, a vissza nem térítendő pénzeszközök civil szervezeteknek történő odaítéléséről szóló törvény alapján támogatják. A szociális segítségnyújtás területén az együttműködés és a partnerség hálózatának kiterjesztése és megerősítése céljából az egyik intézkedés egy, a marosvásárhelyi önkormányzat szintjén működő közösségi konzultatív tanács létrehozása lesz.

Fotó: Directia de Asistenta Sociala Targu Mures - Facebook

A közleményből az is kiderül, hogy a súlyos fogyatékossággal élő személyek asszisztenseinek járulékának 15 százalékos növelését is tervezik. A tervek között szerepel az integrált sürgősségi diszpécserszolgálat 2008-ban vásárolt berendezések cseréje is.

Mindezek mellett pedig az igazgatóság átszervezését is folytatják. A folyamatok nyomon követése, a keresztellenőrzésre szolgáló elemek bevezetése és a gyorsított digitalizálás is napirenden van.

2020 a igazgatóság tevékenységében

A Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság tavaly 14 kedvezményt és szociális szolgáltatást, illetve 5 típusú anyagi támogatást biztosított, megközelítőleg 5000 kedvezményezett számára – tették közzé.

A Speciális védelmi osztály által különböző szolgáltatásokat biztosítottak a különleges igényű személyeknek. A súlyos fogyatékkal élő személyeket 245 személyi asszisztens ellenőrizte, több mint 900 havi támogatást nyújtottak súlyos fogyatékkal élő személyek számára, havi 42 szerződést kötöttek meg speciális igényű gyermekek számára, őket pedig folyamatosan ellenőrizték is.

Ingyenes tömegközlekedési bérleteket bocsájtottak a fogyatékkal élő személyek és hozzátartozóik számára, valamint a törvénynek megfelelően kiterjesztett szociális vizsgálatokat végeztek a különböző jogok és kedvezmények biztosítása érdekében – osztották meg.

Ezek mellett szolgáltatásokat biztosítottak idős személyek számára is, így havonta 72 idős személy részesült otthoni gondozásban, 131 személy ellátását pedig idősotthonokban végezték. Azt is megosztották, hogy a koldulás (elsősorban a kiskorúak körében), a családon belüli erőszak, illetve olyan egyedül maradt gyerekek esetét, akiknek a szülei külföldön tartózkodnak a Gyermek- és Családvédelmi részleg feljegyezte, ezt követően értékelni végül pedig monitorizálni fogják őket.

A Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság saját gondozási szolgáltatást is biztosít: a Rozmaring Nappali Központot, a szülők és gyermekek tanácsadási és támogatási központját, valamint az Éjszakai Menedékhely szociális szolgálatot és Integrált vészhelyzeti osztályt. Tavaly az igazgatóság 26 civil szervezettel, vallási felekezetekkel és közintézménnyel működött együtt. A részletes tevékenységi beszámoló ezen a linken érhető el.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?