banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

„A gyerek helye nem az utcán van” – Koldulás elleni kampány Marosvásárhelyen

Mondj nemet a koldulásra! Ne adj pénzt a koldusoknak! címmel tudatosító kampány indult Marosvásárhelyen. A kezdeményezés célja – többek között –, hogy a koldulás hátrányait ismertessék az érintettekkel, és felhívják a figyelmet arra, hogy a gyerekek helye nem az utcán van.

Március 22-én vette kezdetét és április 16-ig tart a város, azon belül a szociális igazgatóság, a helyi rendőrség, valamint a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Maros Megyei Rendőrség (bűnmegelőzési és elemzési részlege), illetve az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség Regionális Központ együttműködésében a koldulás elleni kampány.

Miklea Hajnal, a Maros Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta: vannak alternatív szolgáltatások erre a célra. Megemlítette, hogy a marosvásárhelyi szociális igazgatóságnak van nappali foglalkoztatója, ezeknek a gyerekeknek pedig ott, illetve óvodában vagy iskolában van a helyük. Az igazgató szerint tudatosítanunk kell továbbá azt is, hogy „ha nem adunk pénzt és nem karoljuk fel a koldulást, előbb-utóbb a jelenség csökken, és végül eltűnik”.

Büntetésre számíthatnak a szülők a gyerek koldulása miatt

„A kolduló gyerekek legtöbbször nem maguktól mennek az utcára, hanem másodmagukkal vagy akár egész csapatban. A szülők küldik ki őket, vagy ha nem is küldik, beleegyeznek abba, hogy ilyen jellegű bevételhez jussanak” – mondta Miklea Hajnal, hozzátéve: ha többször fordul elő, hogy a szülő koldulni küldi a gyerekét, az már bűncselekménynek minősül.

„Itt lép érvénybe a helyi rendőrség feladata. Azok a szülők, akiknek gyerekét az utcán találjuk, azonosítás után büntetést kapnak. Ha többszöri büntetésben részesülnek, közbelépünk mi, mint intézmény” – fejtette ki az igazgató.

Mivel a szülők bűncselekményt követnek el, amiben kiskorú gyermek érintett, a helyzettől függően a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnak jogában áll kiemelni a családból a veszélyeztetett gyermeket, és gondozásba venni. Bírósági végzéssel a szülők jogait felfüggesztik, azaz nem gyakorolhatják szülői jogaikat, és a gyerekek után járó juttatásokat sem kapják meg.

Figyelik a koldusgócpontokat

A kezdeményezést elindító intézmények képviselői Marosvásárhely központi részein és a koldusok által látogatott területeken hétfőtől szórólapokat osztogatnak és plakátokat helyeznek ki, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ne adjunk pénzt a kolduló gyerekeknek. Az elképzelés alapját a kollektív tudatosítás képezi: azok, akik koldulnak, gyakran nem látnak túl az utca által kínált lehetőségeken, ezen pedig közösen kell dolgoznunk. A kampány további részében ellátogatnak azokra helyekre, amelyek az emberek visszajelzései alapján népszerűnek a koldulók körében.

Ezek nagyrészt a piacok, útkereszteződések és a nagyobb bevásárlóközpontok környéke, ezért is osztanak majd ezeken a helyszíneken szórólapot, elbeszélgetnek az ott megforduló emberekkel, továbbá az üzletekben is felhívják a figyelmet arra, hogy ha kéregető gyerekeket látnak, a szociális igazgatóságon vagy a gyerekvonalon keresztül értesítsék a helyi rendőrséget, hogy tudjanak ezekről az esetekről, gyerekekről. Így a polgármesteri hivatal által működtetett szociális igazgatóság azonosíthatja és monitorizálhatja őket, majd egy akcióterv elkészítése után a megyei igazgatóság lép közbe.

„Vagy visszakerülnek a családba, ha a szülő is megérti, hogy létezik más alternatíva a gyerek számára az utcai kolduláson kívül, vagy elvesszük a gyereket, és bevesszük a gyerekvédelmi rendszerbe” – vázolta a lehetőségeket Miklea Hajnal.

Mielőtt odaadnánk a zsebünkből az aprópénzt, érdemes átgondolnunk: hol köt majd ki az összeg és milyen célt szolgál. A szervezők azt szeretnék, ha a kampány társadalmi mozgalommá nőné ki magát. A szervezők továbbá arra kérik a város lakosságát, hogy aki érdeklődik és elkötelezettnek érzi magát az akció iránt, ha észreveszi, hogy az önkormányzat körzetében koldulnak, hívja a szervező intézmények egyikét.

Amennyiben kéregető kiskorú személyt lát Marosvásárhelyen, hívja az alábbi telefonszámok egyikét. Helyi Rendőrség Diszpécserszolgálata: 0265–250760, Gyerekvonal, Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC Maros): 0800 800 883, Marosvásárhelyi Szociális Gondozási Igazgatóság 0365–430859.

(Címlapkép: Getty Images - woraput)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?