banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Elpanaszolhatták gondjaikat a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek

Többek között a licenc megszerzésének nehézkes procedúrájára, az információk elakadására, a szakemberek hiányára és a nevetségesen alacsony támogatási összegekre panaszkodtak a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetet képviselői pénteken, Marosvásárhelyen Csép Andrea képviselőnek és Makkai Péter munkaügyi államtitkárnak.

A szociális szolgáltatások járványhelyzetben témájú kerekasztal-beszélgetést Csép Andrea, a munkaügyi szakbizottság alelnöke kezdeményezésére tartották meg a Gecse utcai Református Egyházközség Gyülekezeti Házában. Meghívottja, Makkai Péter államtitkár elöljáróban megköszönte a civil szervezetek tevékenységét, amelyek szerinte az egészségügyi dolgozók mellett „hősies munkát” végeznek a pandémia terjedése óta.

Visszatérő problémák

A kétórás beszélgetésen a civil szervezetek képviselői több problémájukat is felsorolták. Többek között a licenc nehéz megszerzésére, a szakember- és információhiányra, a túlzott bürokráciára és a hivatalnokok hozzáállására panaszkodtak a képviselőnek és a munkaügyi államtitkárnak.

Nem ártana egy „jóindulat-kurzust” elvégeznie néhány hivatalnoknak – vetette fel Jakab István, a Kálvin Idősotthon igazgatója, hozzátéve: szükségük lenne jogi szakemberekre is, mert ötleteik vannak, csak a hozzáértők meg az idő hiányzik. Azt is hangsúlyozta, hogy fontos lenne egy olyan platform létrehozása, vagy egy telefonszám megadása, ahol feltehetik felmerülő kérdéseiket.A szerző felvétele

Válaszul Makkai Péter államtitkár megoldást ígért a felvetett problémákra, valamint hangsúlyozta a kommunikáció fontosságát többek között a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal.

Magdó Orsolya, az Ügyes Kezek Alapítvány kapcsolattartója a nevetségesen alacsony támogatási összegeket kifogásolta. „250 lejből nem lehet megoldani a felmerülő költségeket” – jelentette ki. Makkai Péter emlékeztetett, a szociális feladatokat is ellátó civil szervezetek szubvenciójáról szóló 1998/34-es törvény elavult, folyamatosan javítani kell rajta, jelenleg is dolgoznak ezen a minisztériumban.

Közös front a közös érdekekért

Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy ne vetélytársként tekintsenek egymásra a különböző szociális szervezetek, hanem közös frontot alakítsanak ki. „Közös hangra van szükség, közös front megalakítására, hogy az egyesületek a szociális szolgáltatások közös érdekeit képviseljék” – fogalmazott Makkai Péter. Az információk elakadásáról elmondta, hogy Péter Ferenc megyei tanácselnökkel és Soós Zoltán polgármesterrel közösen már dolgoznak a probléma megoldásán.

Csép Andrea az elhangzottakat összegezve ígéretét fejezte ki, hogy elvégzi a „házi feladat” rá eső részét, hogy „a következő alkalommal már az elvégzett házival jelentkezhessen”. Az 1998/34-es törvény módosításával kapcsolatosan is lépéseket tervez. „Meg kell találni azokat a platformokat, ahol kommunikálni tudunk” – mondta az RMDSZ képviselője, kiemelve a marosvásárhelyi hatóságokkal való együttműködés fontosságát.

A politikus elmondta, nyitott további találkozókra is, amelyek remélhetőleg megoldást kínálnak a felmerülő problémákra. Előrevetítette, hogy nehéz időszak következik, a szociális széfára egyre kevesebb pénz jut, de dolgozni fognak azon, hogy ez az ágazat ne szenvedje meg a gazdasági válságot.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?