banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Megszavazták: minden egyszülős családot megillet a gyermekfelügyeleti támogatás

Elfogadta döntő házként szerdán a képviselőház a gyermekfelügyeleti támogatást szabályzó törvénynek azt a módosítását, amely megszünteti az egyszülős családok bizonyos kategóriáinak diszkriminációját.

A módosító indítványt Csép Éva Andrea nyújtotta be a parlamentbe. Csütörtöki közleményében az RMDSZ képviselője emlékeztetett: jelenleg a gyermekfelügyeleti támogatást szabályzó törvénykezés diszkriminálja az egészségügyi-, védelmi apparátusban, valamint a fegyházakban dolgozó egyedülálló szülőket.

Ezek a családok – a munkahelyi folytonosság biztosítása érdekében – nem részesülnek az állam által biztosított 75 százalékos bérpótlékban, ha online térben zajlik az iskolai oktatás, és a szülő nem tud otthonról dolgozni. „Ezt orvosoltuk, a módosításnak köszönhetően az említett három ágazatban dolgozó, gyereküket egyedül nevelő szülők is megkapják ezt az összeget, a fizetésük mellett” - idézte a közlemény a politikust.

A képviselő elmondta, az ezen három területen – egészségügyi, védelmi és fegyházakban - dolgozó monoparentális családok esetében a szülő vagy otthon maradt gyerekével és megkapta az országos átlagbér legfennebb 75 százalékát erre az időszakra, vagy bejárt dolgozni és valahogyan megoldotta a 12 év alatti online tanuló gyerekei felügyeletét.

A jelenleg hatályban levő jogszabályok értelmében azokban a családokban, ahol mindkét szülő az említett három ágazatban dolgozik, egyik fél kérheti a 75 százalékos alapbértámogatást és jelen van a munkahelyén, biztosítva a folytonosságot, ez ellenben nem volt alkalmazható a egyszülős családokra. „Ezt a diszkriminatív rendelkezést módosítottuk” – fogalmazott az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép hatályba.

(Címlapfotó: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?