Csép Andrea: a szociális ellátórendszer problémáit folyamatosan napirenden kell tartani

Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő szerint nagyon nehéz évet zártak a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezetek, egy „holisztikus megközelítést” lát szükségesnek a problémák megoldására, amely „megkísérli a problémát egészként látni és minden szereplőnek megfelelő helyet biztosít”. A politikus nemrég online évértékelő beszélgetésen vett részt több civil szervezet vezetőjével, Csép Andreát az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük. 

Csép Éva Andrea úgy fogalmazott, a világjárvány újabb kihívások elé állította az amúgy sem könnyű feladatot ellátó szolgáltatókat. Kihívásként említette a „rendszeresen támogatott tesztek elvégzésének a hiányát”, amely szerinte sok helyen teljesen megállította vagy hátráltatta a rehabilitációra, terápiára jogosultak részvételét, mivel „sokan féltek a megfertőződéstől”. 

„Ha nincs biztosítva államilag a tesztelés a jogosultak és a személyzet számára, akkor ez csökkenti az esélyét annak, hogy a jogosultak minél nagyobb számban igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat. Az például, akinek rehabilitációra van szüksége, nem tudja a rendszeres terápiát elvégezni, mivel fél, hogy ha bemegy a központba, akkor akár elkaphatja a vírust” – magyarázta. 

Hozzátette, gond, hogy hosszú idő, amíg a teszteredményt megkapja a jogosult, utána kell járjon, és az átlagcsaládoknak nincs elég pénze arra, hogy ezeket az összegeket kifizessék, emiatt sokan lemaradnak a terápiáról. Emellett pedig azt tapasztalták, hogy a szakemberek is féltik a családjuk egészségét, nekik is biztosítani kellene a tesztelést.

A parlamenti képviselő szavai szerint hiába adja meg a kormány azt a lehetőséget, hogy megnyithatnak részben a nappali foglalkoztató központok, ha nem adja meg mellé azt a „tesztelési pluszt”, amely szükséges lenne. Szerinte az emberek félelemből nem mennek el a szolgáltatókhoz, és ezeket a lemaradásokat „később sokkal nehezebb bepótolni”. Csép Éva Andrea rámutatott, nagyon sok támogatásra van szükség egyes családokban, mivel csökkent a jövedelem, egyik pénzkereső akár teljesen ki is esett a családból, a másik pedig 75 százalékra csökkent.  

„A járványügyi helyzet átírta a szolgáltatások típusát”

A politikus szerint az is nagy kihívás volt ebben az időszakban, hogy újra kellett gondolni a csoportos foglalkozásokat, és átalakítani egyszemélyesekké. „A járványügyi helyzet átírta a szolgáltatások típusát és online kellett folytatni a csoportos terápiákat. Ez a típusú terápia egyértelműen jobban működött csoportos beszélgetésekkor, mivel az áldozatok el tudták egymásnak mesélni élményeiket, és olyanok hallgatták meg őket, akik szintén hasonlókon mentek át, sorstársakkal voltak körbevéve” – nyilatkozta. 

Csép Éva Andrea hangsúlyozta, azért fog dolgozni, hogy mielőbb aktualizálják a standard költségeket a magánszolgáltatók számára is, hogy csökkentsék a szolgáltatók engedélyezésével járó bürokráciát, értékesítsék az önkéntesek munkáját, illetve szerinte fontos átgondolni a szolgáltatások kiszervezését is. „Az újraengedtetésnél lévő papírok esetében meg kell nézzem, hogy mi az, ami elkerülendő lehet már, annak érdekében, hogy ne legyen túlbürokratizálva a folyamat. Át kell nézzük, hogy mire van szükség, és nemsokára szakemberekkel le fogok ülni, és megnézzük, hogy hogyan tehetjük ezt a folyamatot működőképessé” – magyarázta a parlamenti képviselő. 

Az önkéntesek munkájának értékesítését is fontosnak tartja, ennek kapcsán rámutatott, hogy egyes civil szervezetek az önkéntesek miatt nem kapnak bizonyos támogatásokat. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy egy civil szervezet szolgáltatást tudjon végezni, alkalmazott munkaerőre van szüksége, ám nagyon sok civil szervezetnél csak önkéntesek tevékenykednek, és emiatt ezek hátrányos helyzetben vannak. Úgy vélte: nagyon fontos az önkéntességre odafigyelni, és pontosan az önkéntesekre alapuló társadalomban szükséges az, hogy az emberek a hétköznapi teendők mellett vállaljanak feladatokat a közösségért. 

„A magánszolgáltatók sokkal kisebb támogatást kapnak, mint az államiak”

A szolgáltatások kiszervezése kapcsán arról beszélt, hogy a szociális ellátás az állam feladata, ám az állam feladatát sok esetben magán szociális szolgáltatók látják el. Mint fogalmazott, több európai országban a teljes szociális ellátórendszer magánkézben van, és szerinte át kellene gondolni azt, hogy Romániában mennyire indokolt és mennyire lehetne a magán szolgáltatórendszerek felé elmenni. 

Egy másik égető problémának a standard költségek aktualizálása bizonyult a magánszolgáltatók számára, mivel Csép Éva Andrea szerint jelenleg az állami szolgáltatásoknál és a magánszolgáltatásoknál nem egyforma a fejtámogatás. „Az állami szolgáltató rendszer sokkal nagyobb állami támogatást kap, mint a magán. A költségstandardokat aktualizálni kell, hiszen ezek kilenc évig nem voltak megváltoztatva. Kilenc év után az állami szolgáltatóknak megváltoztatta a standardjait a szaktárca a nyomásomra, ám a magánszolgáltatóknak még mindig nincs aktualizálva, ezért sokkal kisebb támogatást kapnak, akármennyire is végzik profi módon a szolgáltatást” – fűzte hozzá.  

Csép Éva Andrea szerint munka van bőven, egyeztetve az intézmények vezetőivel, kollegákkal, látja a lehetőséget a változásra. Szerinte fontos, hogy a következő mandátumban pontosan megfogalmazott céljaik legyenek, a szociális szolgáltatók által felvetett kérdéseket folyamatosan napirenden tartsák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?