Borboly a román nyelv napján: a nyelv megtanulása nem kötelesség, hanem jog

Augusztus 31-én ünneplik a román nyelv napját. Az ünnep alkalmából Klaus Iohannis államfő üzenetet tett közzé, amelyben többek közt azt hangsúlyozza, hogy a román nyelv a világszerte élő román emberek számára egységteremtő erejű, és közelebb vonzza őket hazájukhoz. A ünnep kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is üzent, szerinte a román nyelv megtanulása nem kötelesség, hanem jog. 

Az Államelnöki Hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotát az alkalom tiszteletére kedden este 8-tól a román nemzeti színekkel világítják meg.

A román nyelv napja alkalmából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is üzenetet fogalmazott meg, amelyet a Facebookon tett közzé.

„A nyelvi kommunikáció a többnyelvű közösségek közötti hídként segít megismerni, megérteni egymást és egymást tisztelve együtt élni. Ugyanakkor egy nyelv ismerete és beszélése lehetőséget nyújt az egyéni fejlődésre, a kultúra nyelvi akadályok nélküli felfedezésére, ezért úgy vélem, hogy a román nyelv tanulása nem kötelesség, hanem jog” – írta bejegyzésében a megyei tanács elnöke.

Rámutatott: ahhoz, hogy élni tudjanak ezzel a joggal, a más etnikai csoportokhoz tartozó gyermekeknek és fiataloknak tudatosítaniuk kell a román nyelv ismeretének fontosságát, „és nekünk, akik véleményt formálunk és befolyásolni tudunk bizonyos döntéseket, kötelességünk, hogy megkönnyítsük a tanuláshoz való hozzáférésüket a számukra megfelelő módszerek kialakításával. Egy nyelv napját úgy lehet a legjobban megünnepelni, ha megtanuljuk helyesen beszélni azt, ehhez pedig meg kell érteni a nyelvet” – olvasható Borboly üzenetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?