banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A munkaszünettel járó ünnepeken kívül 50-nél több hivatalos ünnepnap van Romániában

Van ünnepnapjuk a búvároknak és a statisztikusoknak, de ünnepeljük a monarchiát, Bukovinát és Dobrudzsát, a tatár nyelvet, s külön a tatár etnikumot is.

Minden bizonnyal értelmesebb és fontosabb jogszabály-tervezetek is előterjesztésre kerülnek idén annál, amelyet ezen a héten fogadott el a képviselőház. A Varujan Pambuccian által kezdeményezett törvény kimondja, hogy január 10. Romániában a Matematika, Informatika és Természettudományok Napja. Megválaszolhatatlan kérdés, hogy akkor is előrukkolt-e volna a tervezettel az örmény kisebbség parlamenti képviselője, ha filológus, teológus vagy törvényszéki kórboncnok lenne a polgári foglalkozása, Varujan Pambuccian ugyanis matematikus.Román nacionalisták ünneplik a békediktátumot Sepsiszentgyörgyön / Fotó: Kovács Zsolt

A törvénytervezetet elsöprő többséggel fogadta el az alsóház, négy képviselő tartózkodott, egy pedig ellene szavazott. Ez utóbbinak valószínűleg nem a matematika volt a kedvenc tantárgya, de az is lehet, azt gondolta, hogy sürgetőbb feladatai is volnának a parlamentnek, mint fölösleges, Varujan Pambuccianon kívül jó eséllyel senkinek nem hiányzó ünnepnapokat törvénybe iktatni. Borítékolható, hogy mivel civilben fizikatanár, Klaus Iohannis nem talál kifogásolni valót a törvényben.

A Matematika, Informatika és Természettudományok Napjával 54-re emelkedett a törvényben rögzített, de munkaszüneti napnak nem minősülő romániai ünnepnapok száma. Ezeken kívül van 10, munkaszünettel járó hivatalos ünnep is az országban, s számos más, nemzetközi szintű jeles nap, ami idehaza is ünnepnek számít (Európa Nap, Nemzetközi Nőnap stb.).

Éljenek az állatorvosok!

A trianoni békeszerződésnek aláírásának dátuma ünnepnap Romániában, bezzeg március 15-ikét egyelőre nem sikerült hivatalos ünnepként elfogadtatni. Ugyanakkor közvetve nekünk, magyaroknak is van egy ünnepnapunk Romániában, mégpedig december 18., a Romániai Nemzeti Kisebbségek Napja. Kérdéses, hányan hallottak róla, s az is, érdekel-e valakit egyáltalán?

Ünnepnapja van a szlovák, a cseh, a bulgár és a tatár nyelvnek, ellenben nem ünnepeljük a népesebb közösségek által beszélt ukránt, a németet és törököt. A tatároknak igazán nincs okuk panaszra, elvégre nem csak a nyelvüknek van ünnepnapja, május 5-én, hanem az etnikumuknak is, december 13-án. A hazai nemzeti kisebbségek közül a romáknak van még hivatalos ünnepnapjuk, április 8-án.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Külön ünnepnapja van minden fegyveres testületnek, sőt, a hadseregen belül a fegyvernemeknek is, a foglalkozások közül pedig a következőknek: vasutas, könyvtáros, statisztikus, mentős, állatorvos, mérnök, kutató és tervező, adóügyi tanácsadó, búvár. Ez utóbbi minden bizonnyal a legszűkebb szakmai kategória, amely kiérdemelte, hogy ünnepnapot szenteljenek neki, Román Űrhajósok Napja ugyanis egyelőre nem létezik. Az aktuális lista nagyon hiányos, s emiatt vitatható, elvégre hiányoznak róla a geológusok, a kozmetikusok, a bolti eladók, a villamos- és buszvezetők, a kamionsofőrök, a bányászok, a villanyszerelők, az informatikusok és természetesen az újságírók.

A pedagógusokra és a postásokra nem kell hogy gondjuk legyen a hazai törvényalkotóknak, mivel nemzetközi ünnepnapjuk van. Május utolsó vasárnapja a Romániai Vállalkozók Napja, ugyanakkor valószínű, hogy ők lemondanának az ünnepnapjukról, cserébe egy kiszámítható, vállalkozásbarát gazdaságpolitikáért. Május 10. a Monarchia Napja, ami minimum furcsa egy olyan országban, mely államformáját tekintve köztársaság.

Visszacsempészték augusztus 23-át

A történelmi országrészek közül csak Bukovinának és Dobrudzsának jutott ünnepnap, Erdélynek vélhetően a közeljövőben nem is fog. Jól mutatja, hogy mekkora kultusza van idehaza a hadseregnek, hogy külön ünnepnapot kaptak a hősök (az ortodox húsvét utáni 40. napon), a tartalékosok (május 31.), a háborús veteránok (április 29.) és a veteránok (november 11.).

A kultúra nagyjai közül csak Brâncuși és Eminescu részesült abban a megtiszteltetésben, hogy saját ünnepnapja legyen. Kevéssé ismert, hogy bár nem piros betűs nemzeti ünnep, de továbbra is hivatalos ünnepnap augusztus 23., a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak az emléknapja. A kommunizmus romániai áldozatainak külön emléknapjuk is van, december 21.

Van egy nemzetközi nap, amit Romániában némiképp rendhagyó módon, tettekkel, nem pedig szónoklatokkal lehetne méltóképp megünnepelni. Ez a Korrupcióellenes Világnap, december 9-én.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?