FRISSÍTVE – „Kis egyesülés”: az állami intézmények átpolitizálása ellen szólt Iohannis

Emlékezők Alexandru Ioan Cuza egykori fejedelem craiovai szobránál | Fotó: Agerpres

FRISSÍTVE: Tömegrendezvények nélkül ünnepelték meg vasárnap a román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva egyesülésének 162. évfordulóját, erre az alkalomra szánt ünnepi üzenetében Klaus Iohannis államelnök a közigazgatás központosításának felszámolását szorgalmazta.

Az elnöki hivatal honlapján olvasható üzenetben Iohannis kifejtette, hogy a központosított közigazgatáson túl kell lépni, mert akadálya Románia modernizációjának. Szorgalmazta a decentralizációt, aminek nyomán az önkormányzatoknak több hatáskört kell biztosítani, ugyanis az elnök szerint jobban ismerik az emberek szükségleteit és hatékonyabban meg tudják oldani a hátrányos helyzetű régiók problémáit. Az elnök ismét felemelte szavát az állami intézmények átpolitizáltsága ellen, és úgy vélte, hogy semmi jót nem hoz, ha az állami intézményekbe politikai szempontok alapján neveznek ki személyeket.

Florin Cîțu miniszterelnök egy közöségi oldalon közzétett nyilatkozatban úgy vélte, hogy a román nemzet céljainak teljesítése szempontjából a történelem folyamán mindig az egység képezte a legfontosabb erőt, és csak ezzel az egységgel lehet megvédeni most az egészséget, illetve helyreállítani a gazdaságot a koronavírus-járvány után.

Cătălin Drulă közlekedési miniszter évfordulós ünnepi üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 162 évvel ezelőtt létrejött egyesülés óta még ma sincsenek összekötve Románia történelmi régiói autópályával és korszerű vasútvonallal. Úgy vélte, az 1859-es történelmi esemény tanulsága az, hogy szolidaritással és egységgel biztosítható Románia fejlesztése.

A román közvélemény „kis egyesülésnek" nevezi azt a történelmi eseményt, amikor 1859. január 24-én a havasalföldi küldöttek Alexandru Ioan Cuza moldvai fejedelmet választották vezetőjükké, s ezzel létrejött a modern román állam.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?