A megyei tanácsok vezetőivel egyeztetett Florin Cîțu miniszterelnök a járványhelyzetről

Folytatni és erősíteni kell az országos kommunikációs kampányt a járványhelyzetről, hogy az emberek megértsék, be kell tartani a szabályokat, hogy elkerülhető legyen a karantén elrendelése, összegezték azon a keddi gyűlésen, amelyet Florin Cîțu miniszterelnök hívott össze a megyei tanácsok elnökeivel. A megbeszélésen tíz megyeitanács-elnök vett részt, köztük Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Felszólalásában Borboly Csaba kihangsúlyozta: nagyon fontos a lakosság tájékoztatása az anyanyelvén, így a Hargita megyeiek esetében a magyar nyelvű tájékoztatás, amit a kormánynak is támogatnia kell. Továbbá az az álláspontja, hogy a karantént regionálisan vagy a települések szintjén kell elrendelni, illetve fenntartják, hogy a tanintézetek forgatókönyvéről nem az országos, hanem a megyei sürgősségi biztosságok döntsenek. Mint kifejtette: azt is fontosnak tartja, hogy a tanintézetek besorolásánál a település besorolása érvényesüljön, ezeket a forgatókönyveket ne különböző esetszám/lakosság arány szerint állapítsák meg.

„Nagyon fontosnak tartjuk a tájékoztató kampányok folytatását és a lakosság hiteles tájékoztatását, hogy a közös erőfeszítésre a lakosság is bizalommal válaszoljon. Ehhez a kormány részéről is erőfeszítésre van szükség, és kiemelten felhívom a figyelmet a magyar nyelvű tájékoztatásra, hiszen a Hargita megyei emberek is ugyanúgy ki vannak téve a veszélynek” – hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, akinek felvetésével a miniszterelnök is egyetértett.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?