Amit a tanügyminisztérium elhallgat: a végzős diákoknak csak a fele érettségizett le

Hivatalosan 72,8 százalékos idén az érettségi sikeressége a fellebbezések előtt, de nagyon kevesen értek el 10-es átlagot. Ugyanakkor vannak középiskolák, ahol egyetlen diáknak sem sikerült átmenő osztályzatot elérnie. A szakértők szerint az érettségit szerzettek valós aránya mindössze 50 százalék – írja az Adevarul.ro. A román nyelvű hírportál által megkérdezett oktatási szakértő, Marian Staș szerint a romániai oktatási rendszerre továbbra is középszerűség jellemző.

„A legfontosabb dolog – ami mindig rejtve marad –, a 12. osztályt végzett gyerekek száma. Mivel 70 százalékos sikert ért el azoknak a 72–75 százaléka, akiknek az oktatására az állam pénzt költött, ez azt jelenti, hogy a végzősök teljes létszámából az érettségizettek valós aránya körülbelül 50 százalék” – fejtette ki az oktatási szakértő.

Okfejtésében hozzátette: „Ez az az eredmény, amit a Tanügyminisztérium nem közöl, és ami egészen más megvilágításba helyezi a dolgokat. Ha gyerekek tízezrei eljutnak a tizenkettedik osztályig, de nem érnek el az érettségiig, az azt jelenti, hogy valami gyökereiben nincs rendben az oktatási rendszer tervezési filozófiájával, az érettségi vizsga felépítésével és így tovább. A nagy probléma, ami elől kitérnek, mindenki a homokba dugja a fejét, az azoknak a gyerekeknek a százalékos aránya, akiknek az oktatásába az állam 12 évig befektet, és akik aztán nem iratkoznak be az érettségire” – hangsúlyozta Staș.

Illusztráció forrása: Agerpres

Marian Staș véleménye szerint egyébként az idei érettségi vizsga nem volt nehezebb, mint a korábbiakban. „Teljesen ugyanaz volt. Legalábbis románból és matematikából. És még egy szégyellnivalójuk van a történelemtételek összeállítóinak, mert ebből a tárgyból 90 pontból 60 a szövegfelismerésre és a szöveg megértésére vonatkozott, nem pedig a történelemtudást kérte számon. Az I. és II. tételnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy a gyerekek mennyit tudtak a történelemből. A harmadik tétel – 90-ből 30 pontért – alig feltételezett történelemismeretet. És ez szakmai szempontból szégyen a bizottságnak, mert cinikus módon, hidegvérrel csinálja ezt, tudva, hogy valójában az a cél, hogy a diákok minél magasabb osztályzatokat kapjanak, és nem az, hogy ismerjék a történelmet“ – zárta mondandóját az oktatási szakértő.

Az oktatási minisztérium adatai szerint az idei érettségi sikerességi aránya a júliusi vizsgaidőszakban – a fellebbezések előtt – 72,8 százalék, szemben a 2022-es 73,3 százalékkal és a 2021-es 67,8 százalékal.

Az írásbeli teszteket országos szinte mindössze 56 vizsgázó teljesítette 10-es átlaggal. A legtöbb 10-es jegy vizsgatárgyanként: 511 román nyelv és irodalomból, matematikából 2036, történelemből 2568, biológiából 1050, magyar nyelv és irodalomból 146 diák kapott 10-est.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?