Miért lázadt fel Prigozsin és milyen hatással lehet Putyin hatalmára?

A Wagner csoport zsoldosai, élükön Jevgenyij Prigozsinnal úton vannak Moszkva felé. Az „igazságmenetnek” nevezett fegyveres lázadás hatással lehet úgy az ukrajnai háborúra, mint Vlagyimir Putyin orosz államelnök hatalmára. De, hogy miért is fordult szembe a hatalommal Putyin „séfje” és milyen végkifejletre számíthatunk, arról szakértőt kérdeztünk.

Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja lapunknak rámutatott, hogy Prigozsin az elmúlt időszakban már többször is kritikusan fordult az orosz katonai vezetés felé. „Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt több alkalommal is kemény kritika alá helyezte. Általában az volt a Prigozsin-diskurzusok központi magja, hogy a hivatalos orosz katonai vezetés nem támogatja kellőképp a Wagner csoportot, holott az ukrán fronton a Wagner csoport érte el a legjelentősebb eredményeket. Természetesen ez, amit látunk, egy díszlet, és ezen díszlet mögött zajlanak az érdekes történések” – ecsetelte a szakember.

Putyin és Prigozsin régről ismerik egymást | Fotó: Az Orosz Kormány archívuma

Kifejtette: nagy valószínűséggel egyfajta belpolitikai harc zajlik a színfalak mögött. A szombati nap egyik legnagyobb érdekessége pedig az, hogy Prigozsin most először Vlagyimir Putyin államelnökre is utalást tett. „Ma megszólalt Vlagyimir Putyin is, aki azt mondta, hogy ennek nagyon súlyos következményei lesznek, és a fellázadókat nagyon keményen meg fogják büntetni. Erre válaszolt Prigozsin hangüzenetben, amelyben tulajdonképpen először mondja, hogy még az orosz államelnöknek sem fognak engedelmeskedni. Elszántan fognak küzdeni az utolsó pillanatig, hogy megszüntessék azt a fajta korrupciót, ami erre a háborúra is jellemző. Prigozsin még talán pénteken elmondta, hogy azért indult el a Wagner sereg, mert elege van abból, hogy miközben ők a fronton az életüket adják, aközben az orosz katonai vezetés korrupt módom csak a saját számlájára gyűjtögeti a pénzt” –fejtette ki Szenkovics.

Ezen belpolitikai harc kapcsán kiemelte azt is, hogy Prigozsinról lehetett tudni, hogy „babérokra is tőr”. „Nem azért szállt be a háborúba, mert nagy, elkötelezett orosz hazafi lenne. Neki számításai voltak ezzel a háborúval kapcsolatban, valószínű ezek a számítások nem úgy alakultak, ahogy ő szerette volna és most látunk egyfajta bosszúhadjáratot, próbálkozást” – mondta.

De, hogy ez a lázadás Putyin hatalmának megingásához vezethet-e, arra a szakértő szerint még nem lehet válaszolni. „Még ki kell várnunk. Függ a fegyveres erők, a politikai elit reakciójától. Egyelőre nem láttam semmilyen, olyan típusú nyilvános hangot, vagy akciót, amely Prigozsin mellett kiállt volna. Azt tudjuk, hogy Ramzan Kadirov, csecsen elnök egy rövid várakozás után mégis csak Putyin mellett állt ki. Sajtóértesülések szerint Putyin az éjszaka folyamán a környező országok, a fehérorosz és a kazah államfőivel már egyeztetett, elmondta, hogy mi a helyzet Oroszországban, tehát valószínű, hogy a szomszédos államokat felkészítette, hogy ha egy esetleges segítségkérés érkezne Oroszország részéről akkor ők is időben és gyorsan tudjanak reagálni” – magyarázta.

Hogy mi lesz az események végkimenetele, azt Szenkovics szerint ebben a pillanatban még nem lehet megítélni. „Annyit tudok, hogy a jelenlegi orosz katonai vezetés részére ez egy óriási kihívás. Ott van ugye egy ukrán front, ahol léteznek az orosz védvonalak, igaz, hogy talán az elmúlt napokban talán az ukrán ellentámadás is egy picit visszaesett, de azért ott is helyt kell állni. És ugye van a fegyveres zendülés az országon belül. Mindenképp azt tudom mondani, hogy ez egy óriási kihívás, talán az utolsó tizenöt-húsz év legnagyobb kihívása, amivel a putyini rendszer most szembe kell nézzen” – állapította meg a szakértő.

Jegvenyij Prigozsin, orosz oligarcha és az általa alapított Wagner magánhadsereg az ukrajnai háború kapcsán került a reflektorfénybe, de mint arra a CNN is emlékeztetett, Prigozsin már a 90-es évektől ismeri Vlagyimir Putyint. Vagyonát állami ételszolgáltatói szerződésekből szerezte, emiatt is emlegetik az orosz elnök „séfjeként”. A zsoldosvezér és Putyin viszonya már korábban megromlott, hiszen Prigozsin többször is bírálta az orosz katonai vezetést, hűségét pedig a korábban kiszivárogtatott Pentagon-iratok is megkérdőjelezték. Az index.hu alapján Prigozsin egy friss interjúban azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium nem csak a közvéleményt, hanem Putyin elnököt is meg akarta téveszteni az ukrajani háború kapcsán. Szerinte az orosz elit akar bábállamot Ukrajnából, az ország erőforrásait pedig szétosztanák egymás között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?