banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

„A megismerés, a kíváncsiság tüzét viszik előre”: megkezdődött a VI. Csíkszeredai Kórháznapok

Hatodik alkalommal szervezik meg július 1–3. között a Csíkszeredai Kórháznapokat. Az esemény rendkívüliségét két koronavírus-járvánnyal terhelt év emléke, az egészségügyi intézmény szemészeti osztályán az elmúlt hónapokban kialakult válságos helyzet, valamint a kettes, klinikai besorolás elérésére való felkészülés adta. Az esemény fő helyszíne a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem csíkszeredai épülete.

Öt ország mintegy száz meghívottja: orvosok, kutatók, intézményvezetők tartanak tudományos előadásokat a három napon sebészeti, belgyógyászati, gyermekgyógyászati és gyermekpszichológiai, illetve gyermekfogászati, neurológiai, nőgyógyászati, valamint oktatási, klinikai tanulmányi és laboratóriumi kutatások szakágban. Lesz továbbá az asszisztenseknek is tudományos ülésszaka, illetve műhelymunkákat is szerveznek Belső erőforrásaink: test, lélek és szellem egysége címmel.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică mellkassebész főorvos a kórház nevében, szervezőként nyilatkozott a Maszolnak az esemény megnyitója előtt. Elmondta, hogy a hatodik kórháznapoknak az oktatás, a tanulás mellett az egészségügyi intézmény népszerűsítése is célja. Az eseményen ugyanis hazai, magyarországi, nagy-britanniai, németországi és Moldovai köztársaságbeli egyetemi központok professzorai, orvosai tartanak előadásokat.  

Az orvos rámutatott, hogy a kórháznapok a tapasztalatcsere miatt is jelentős esemény, hiszen amellett, hogy különböző egészségügyi központok képviselői találkoznak itt egymással, a csíkszeredai kórház is felmérheti helyzetét, illetve népszerűsítheti, megismertetheti tevékenységét a nagyvilággal.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser köszöntötte elsőként az egybegyűlteket | A szerző felvételei

A rendezvénysorozat péntek délelőtti megnyitóján dr. Konrád Judit kórházmenedzser köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy Csíkszeredában a legújabb tudományos kutatási eredményekről tartanak beszámolókat kiváló szakemberek. A kórháznapokkal a jelenlévők „a megismerés, az újdonság, a kíváncsiság tüzét viszik előre”. Az igazgató ezután felsorolta az általa vezetett intézmény legfrissebb megvalósításait: hamarosan működőképes lesz az intervencionális kardiológiai központ, ugyanilyen fázisban van a stroke-központ, de sikeresen működik már az epilepsziás központ. Végezetül elmondta, hogy a kórház tevékenységének megszervezésében igyekeznek elébe menni a kormányzati intézkedéseknek, hogy megmutathassák, félkészültek minden eshetőségre, a csíkszeredai kórház megkerülhetetlen lesz számtalan szempontból.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője kifejtette, hogy intézménye és a kórház között mindig jó volt az együttműködés. Nagyrabecsülését fejezte ki a megvalósítások és a tervek miatt is. Külön kiemelte, hogy az intervenciós kardiológiai központ a magyar kormány támogatásával jött létre. A főkonzul ezután Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a rendezvény fővédnökének üzenetét tolmácsolta, miszerint a gyógyítás nemcsak tudomány, hanem művészet is. Az orvosok nem ismernek lehetetlent a törékeny emberi életek megmentésében. Az államtitkár üzenetében ezután a magyar kormány Kárpát-medencei egészségügyi stratégiájának eddigi megvalósításait ismertette.

Hajdu Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő a csíkiak nevében mondott köszönetet a kórháznak az áldozatos munkáért, kiemelve, hogy az egészségügy és az oktatás azon két legfontosabb terület, amelyekre a legtöbbet kell áldozni.

Dr. Sorin Ungureanu, az ANMCS elnöke

Az eseményen jelen volt dr. Sorin Ungureanu, az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) vezérigazgatója. Ez az intézmény hagyja jóvá a kórházak akkreditációját, és ha a csíkszeredai intézmény eléri célját, a kettes klinikai besorolást, azt ennek az intézménynek kell hitelesítenie. Sorin Ungureanu elismeréssel szólt a kórházban általa tapasztalt csapatmunkáról. Emlékezetett rá, hogy mindannyian a kórházak lehetséges betegei vagyunk, ezért a saját érdekünk az egészségügyi intézmények támogatása.

Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke reményét fejezte ki, hogy az intézmény minden válságos helyzetből megerősödve kerül ki, ahogy ez eddig is történt. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a lakosság nevében fejezte ki köszönetét a kórház dolgozóinak, majd beszámolt a város oktatási intézményeiben elindult mentálhigiénés foglalkozásokról, annak fontosságáról. Petres Sándor Hargita megyei prefektus a kórháznapokon elhangzó tudományos előadások színvonalát méltatta, illetve emlékezetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben jóval több mint félmillió emberen segítettek a kórház dolgozói.

Korodi Attila polgármester köszöntője

Dr. Farkas Csaba, az előadásokat vendégül látó Sapientia EMTE rektorhelyettese emlékeztetett rá, hogy a kórháznapok éppen a magyar egészségügy napján, Semmelweis Ignác születésének 204. évfordulóján kezdődnek.

Végezetül Csapai Árpád-Szilárd kórházlelkész hangsúlyozta, hogy ma már a kreacionista és az evolúciós teremtéselmélet nem helyezkedik szembe egymással, hiszen mindkettőnek a középpontjában az ember áll. És a tudomány, a kutatás is az emberért van. A lelkész ezután áldást mondott a rendezvényre és a jelenlévőkre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?