banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Gazdasszonyképzőt tartanak Szatmárnémetiben, nem csak gazdasszonyoknak

A Partiumi Falugazdász Hálózat és a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezete közös előadássorozatot indít útjára, ez lesz a Partium első Gazdasszonyképzője. Az előadássorozat első részét április 28-án 17 órától tartják a szatmárnémeti Iparosotthonban, a téma a hulladékmentes háztartás lesz – tájékoztat közleményében a falugazdász hálózat.

Mint a közleményben fogalmaznak, a gazdasszony szó hallatán a vidéki élet jut az ember eszébe, pontosabban a vidéken élő, a mezőgazdaságban tevékenykedő nők. Azonban minden nő otthon – éljen vidéken vagy városban – gazdaságot, háztartást vezet, ami sokszor igen nagy kihívást jelent a mindennapokban. „A 21. században mindent jól akarunk csinálni, minél egészségesebben élni, örök rendet és tisztaságot tartani, finom ételeket főzni, biztonságos és egészséges környezetet kialakítani családunk számára. Amikor hivatásról, munkahelyről van szó, számos képzés elérhető, akár online is. Minden téren fejleszthetjük képességeink, ám az otthoni környezetünk jobbá tételére a modern korban kevés iránymutatás áll rendelkezésre” – olvasható a híradásban.

A gazdasszonyképzőn elsőként a hulladékmentes háztartásról hallhatnak az érdeklődők, de a programban szerepel takarítási útmutató, natúr tisztítószerek, gyógy- és fűszernövények jótékony hatásai, konyhai és kertészeti praktikák, sőt az elméletibb oktatás mellett a résztvevők belekóstolhatnak a péktermékek készítésének mikéntjébe és a befőzés titkaiba is.

Az első előadás a hulladékmentes háztartásról szól, amelyben segítséget kapnak mindazok – legyen szó nőről vagy férfiról –, akik szeretnének környezettudatosan élni, de nem tudják hogyan is kezdjenek bele. De azok is hasznos tudással gazdagodhatnak, akik már megtették az első lépéseket, de elbizonytalanodtak és segítségre van szükségük, illetve azoknak, akik úgy érzik környezettudatosan élnek, de szeretnének még fejlődni.

Kump Edina, a Körforrás családi vállalkozás alapítója és szakmai vezetője április 28-án 17 órától az Iparosotthonban tartja az első előadást. Ő az ELTÉ-n diplomázott mint környezetkutató, 2006 óta foglalkozik környezetvédelemmel: hulladékgazdálkodással, fenntarthatósággal, szemléletformálással.

Számos oktatási projektet vezetett, amelyek egyike a Greennovációs Nagydíjat is elnyerte. A Forbes.hu szerint „a zero waste mozgalom úttörője Magyarországon”. 2015-ben a La Femme magazin által kiválasztott 50 magyar tehetséges fiatal egyike volt, 2016-ban lehetősége adódott TEDx előadást tartani, 2019-ben a WMN magazin olvasói és szerkesztősége jelöltjeként Szuper WMN különdíjat kapott, majd 2020-ban az InStyle magazin nemzetközi listájában az 50 leginspirálóbb nő egyike lehetett.

„A környezettudatos életmód számunkra olyan, mint Noé bárkája: nincs más út. Célunk minél szélesebb körben népszerűsíteni azt, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk az élhető jövőnkhöz vezető úton. Közösen többet tehetünk azért, hogy a jövő generációi is élhető, fenntartható világban élhessenek. Úgy is mondhatnánk, hogy dílerek vagyunk, akik a környezettudatosság kapudrogját és néhány keményebb „cuccot” is kínálnak. Célunk, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk az élhető jövőnkhöz vezető úton. Nem kertelünk: célunk, hogy függőséget okozzunk” – fogalmazza meg küldetését Kump Edina.

A szatmárnémeti interaktív előadás azok számára is izgalmas lehet, akiket eddig nem foglalkoztatott a környezetvédelem. Komplex módon fog össze több területet úgy, hogy a hallgatóság szakzsargonok nélkül, közérthetően választ kapjon a miértekre – tájékoztatnak.

Az előadásra jegyek 20 lejes egységáron kaphatók a Szatmárnémeti RMDSZ székházában (Rákóczi/Mihai Viteazu utca 10. szám) csütörtök déltől, illetve jegyet váltani a helyszínen is lehet az előadást megelőzően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?