Méhek munka közben, méz, ami nem a gyárban készül – rendhagyó természetrajzóra gyerekeknek

Nagy sikert aratott a látványkaptár | A szerző felvételei

A Partiumi Falugazdász Hálózatnak már több projektje is volt annak kapcsán, hogy a mai, elsősorban városi környezetben élő gyerekeknek megmutassák: a tej nem dobozban vagy zacskóban „terem”, és a gyümölcs is hosszú utat tesz meg addig, míg lekvár lesz belőle… – a sort pedig hosszan folytathatnánk. Jelentettek már meg meséskönyvet Miből mi lesz? címmel, a Vidék a városban elnevezésű rendezvényekkel pedig a vidéki élet sajátosságait mutatták be a gyerekeknek.

Most egy új programba kezdtek: Boda László szatmári méhész és Kiss Ferenc Attila falugazdász járják – egyelőre csak – Szatmár megye iskoláit. Elsősorban Szatmárnémetiben és Nagykárolyban tartanak rendhagyó órákat, melyeken a gyerekek saját szemükkel is láthatják, hogyan dolgoznak a kaptárban a méhekék – természetesen egy látványkaptár segítségével.

Az pedig, hogy szükség van az ilyesfajta rendhagyó tanórákra, már az első percekben kiderült, hiszen a mai gyerekek többségének csak halvány sejtései vannak a virágok és a méz kapcsolatáról. Boda László szakember, aki modern, úttörő eljárásokat is használ a méhészetében, s a gyerekekhez az ő nyelvükön tud szólni, gyorsan lenyűgözte a projekt első állomásán, hétfőn a szatmárnémeti Aurel Pop Zene- és Képzőművészeti Líceumban tanuló kisiskolásokat.

Megmutatta a diákoknak a réges-régen használt méhkast, a védőruhát, amit munka közben visel, beszélt a méhek kaptárban betöltött szerepéről, de a gyerekek meg is kóstolhatták a mézet, amit Boda László készít. A legnagyobb sikert persze a látványkaptár aratta, ami gyakorlatilag egy speciális keret, melyet üveg zár el a külvilágtól – a dolgozó méhek pedig a nézelődő szeme láttára végzik napi feladataikat. A gyerekek megtudták azt is, hogy a méhek igazából békések, akiknek eszük ágában sincs megcsípni az embereket – inkább akkor reagálnak így, ha veszélyben érzik magukat.Repetát is kértek a gyerekek a mézből

Az első nap előadásai sikeresek voltak, ezért már érik a gondolat, hogy ilyen tanórákat más megyékben is tartsanak. A méhész számára pedig külön elismerés, amikor a gyerekek, akik elmondásuk szerint nem is szeretik a mézet, repetát is kérnek a megkóstolt akác- vagy repcemézből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?