Kevesen veszik igénybe az Országos Méhészeti Program által nyújtott támogatásokat

A Maros megyei méhészek jelentős része az Országos Méhészeti Program bürokratikus, bonyolult feltételrendszere miatt nehezen fér hozzá a támogatási lehetőséghez.

„A méhészek azért nem veszik igénybe a programot, mert szerintük olyan emberek állították össze annak feltételrendszerét, akik nem ismerik a méhészetet, nem szakemberek” – tájékoztatott Cristina Cojocaru, a Romániai Méhészszövetség Maros megyei tagozatának képviselője.

Nyomatékosította, a program kitalálói többek között figyelmen kívül hagynak olyan fontos részleteket, mint a méhek által végrehajtott természetes méztermelés szezonális ciklusa vagy a virágok méhek általi beporzási folyamata. Kifejtette, a Maros megyei szövetségben csaknem 400 méhészt tartanak számon, de alig felük vette igénybe az Országos Méhészeti Program támogatását.

Hozzátette, idén a dokumentumok benyújtási határideje augusztus végéről december 31-re módosult. Erre azért volt szükség, mert tavaly a nyár végén a méhészek még nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű információval, ami a méztermelést illeti az adott évre vonatkozóan, így nem tudtak a kiírt határidőre megfelelő dokumentációt összeállítani a szükséges támogatásra.Fotó: Pixabay

Bejelentette, hogy 2022 az utolsó év, amikor a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül működik az Országos Méhészeti Program, jövő évtől a méhészet támogatási formája bekerül az Országos Stratégiai Programba.

Több éve a teljes szezonális ciklus körülbelül egy hónapot csúszik, beleértve virágzást is – ezt már Remus Trandafirtól, a Romániai Méhészszövetség főtitkárától tudtuk meg. Mint mondta, a termelés drasztikus csökkenésében és a méz árában is megmutatkozik. Ahhoz például, hogy az akácméz nyereséges legyen, kilogrammjáért legalább 70 lejt kellene elkérniük.

A másik probléma az, hogy az Európai Unión kívülről importált méztermékek is betörtek a romániai piacra, ezek jelentősen olcsóbbak és nem rendelkeznek az igazi méz tulajdonságaival – húzta alá a szakember. Összegzésében úgy fogalmazott, egyelőre olyan magasak a fenntartási költségek, hogy sok esetben kérdéses a méhészet fennmaradása és ezen a támogatás sem tud megfelelő mértékben segíteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?