Támogatások forgótőkére: cégek ezrei várnak még mindig a pénzükre

Már tavaly tavasszal tudták, hogy nincs elég pénz, most február végéig ígérik a megoldást.

Mintegy nyolc hónap telt el azóta, hogy lezárult a 2-s intézkedésnek is nevezett, Támogatások forgótőkére elnevezésű programra érkezett igénylések feldolgozása, ám a jogosultak egy része még mindig nem kapta meg a neki járó pénzt. Ezt Daniel Cadariu vállalkozásügyi és idegenforgalmi miniszter ismerte el.A pénz megvan, adminisztratív akadályok várnak megoldásra | Fotó: Agerpres

A tárcavezető elmondása szerint körülbelül 2 900 cég vár még a pénzére, ami összesen 570 millió lejt tesz ki. Ahhoz, hogy ki tudják fizetni valamennyi jogosultat, a közeljövőben sürgősségi rendelettel módosítani fogják a járvány miatti veszteségeket elszenvedő cégeknek adandó kormányzati támogatásra vonatkozó 130/2020-as rendeletet. Jelenleg adminisztratív okokból nem lehet elvégezni a kifizetéseket.

„Így lehetőségünk lesz arra, hogy február folyamán lezárjuk a 2-es intézkedést. Ez valószínűleg az eddigi egyik legnagyobb értékű program Romániában, a teljes összege 900 millió euró, ami 17 ezer haszonélvező között oszlik meg” – nyilatkozta a miniszter.

A program keretében a cégek 2 és 150 ezer euró közti vissza nem térítendő támogatást igényelhettek. A lehetőséggel 22 226 vállalkozás élt, s körülbelül 17 ezernek a kérelmét hagyták jóvá.

Az, hogy a program lebonyolításával megbízott minisztériumnak nincs elegendő pénze a kifizetésekre, már tavaly tavasszal köztudomású volt. „Ez egy olyan probléma (…) amit elvi szinten meg is oldottunk, mert megtaláltuk a pénzforrást” – nyilatkozta 2021 áprilisában az akkori tárcavezető, Claudiu Năsui. Időközben kilenc hónapnál is több telt el, azonban a gyakorlati kivitelezést azóta sem sikerült megoldani, azonban, ha hinni lehet Cadariunak, most már csak rövid idő kérdése.

Az egész finanszírozási probléma nem állt volna elő, ha az Orban-kormány idejében kidolgozza, úgy, ahogy az elvárható lett volna, a React EU uniós támogatási program országos programját, de, mivel nem tette meg, nem lehetett lehívni a Románia számára elkülönített pénzt.

Kapcsolódók

Kimaradt?