Ezeket kérik a vállalkozók a jövendő kormánytól

Mindenekelőtt egy olyan programot szeretnének, amely az induló vállalkozásokat támogatja.

Sürgős kormányzati intézkedéseket várnak az üzletemberek a kis- és középvállalkozások támogatására. Ezt Florin Jinau, az ezen vállalkozásokat tömörítő CNIPMMR elnöke jelentette be. „Első sorban nagyon fontos, hogy ismét beindítsuk a start-upok támogatását célzó országos programot” – mondta Florin Jianu. A Start-up Nation nevű programot a korábbi gazdasági miniszter, Claudiu Năsui  állította le, arra hivatkozva, hogy nem hatékony és nem éri el a kitűzött célját.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője további intézkedéseket nevezett meg: a kis- és középvállalkozások digitalizációs átállását segítő program, a koronavírus-járvány miatti bevételkiesések részleges kompenzálása, a jelenlegi adószint és adózási rendszer fenntartása, a cégek finanszírozási lehetőségeinek bővítése és modernizálása, többek között kedvezményes hitelek révén, a 24 évnél fiatalabbak munkahelyhez jutásának ösztönzése, az energia drágulásának részleges ellentételezése, a román cégek külföldi beruházásainak és az exportnak a támogatása.

Florin Jianu az uniós alapok hatékonyabb felhasználását is fontosnak tartja a kis- és középvállakozások számára.

A CNIPMMR rendszeresen állást foglal a kormánynak a vállalkozókat közvetlenül érintő intézkedései kapcsán. A szervezet legutóbb azt kifogásolta, hogy az országos helyreállítási terv keretében kevés pénzt szánnak a kis- és középvállalkozások támogatására, korábban pedig a kormány beruházás-ösztönző programját kritizálták.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?