Start-Up Nation: 50 ezer munkahelyet teremtettek 2,8 milliárd lejes költséggel

A kezdő vállalkozókat segítő kormányprogram keretében 14 ezer cég jött létre.

14 ezernél több cég jött létre a kezdő vállalkozókat támogatni hivatott Start-Up Nation program keretében. A programot 2017-ben indították, s a 19 ezer pályázatból 7 145 volt sikeres. A következő évben még nagyobb népszerűségnek örvendett a Start-Up Nation. A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2018-ban a pályázók száma meghaladta a 33 ezret, támogatást pedig 6 976-an kaptak.

A Start-Up Nation keretében létrehozott cégek összesen 50 ezer munkahelyet teremtettek. 2020-ban a teljes árbevételük 3,2 milliárd lejt tett ki. A program révén létrejött vállalkozások határozottan életképesnek bizonyultak. Mostanáig a fiztésképtelenné vált, csődbe ment, átszervezés alatt álló, illetve megszüntettett vállakozások  száma mindössze 14. Ez az összesen bejegyzett 14 121 vállalkozásnak mindössze 0,24 százaléka.

Ez nagyon jó arány, ami részben a pályázati feltételeknek köszönhető. „Egy program, amely üzleti tervet kér tőled, költségvetést, nagyon pontos dolgokat, arra kényszerít, hogy nagyon feleősségteljesen álljhozzá ahhoz, amibe belevágsz” – nyilatkozta az egyik haszonélvező.

Az összképhez az is hozzátartozik, hogya Start-Up Nation válalkozásai közól nagyon kevés tudta kinőni magát, jelenleg mindössze 14 olyan van, amelynek a tavalyi árbevétele meghaladta a 10 millió lejt. Egyébként az, hogy lassan növekednek, általános jellemzőjük a hazai cégeknek.

A Start-Up Nationt három évesre tervezték, s az volt az elképzelés, hogy évente 10 ezer vállalkozást hozzanak létre. A program éves költségvetése 2 milliárd lej lett volna. A kiírás értelmében egy pályázó maximum 200 ezer lej értékű, vissza nem térítendő támogatást kaphatott.

Végül mindössze 2,8 milliárd lejt osztottak szét a 14 ezer cég között, a 2019-es kiírásra pedig, amelyet tavaly bonyolítottak volna le, a kormányváltás és a koronavírus-járvány miatt már nem is került sor. Arra, hogy folytatódjon, egyelőre minimális az esély, Claudiu Năsui gazdasági miniszter ugyanis határozottan ellenzi. „Nem vagyok a Start-Up Nation nagy rajongója. Nem hiszem, hogy elérte a célját, ha megvizsgáljuk az elköltött pénz és a létrejött munkahelyek arányát, azt látjuk, hogy nagyon nagyok a költségek” – nyilatkozta korábban a tárcavezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?