Kártérítés a vendéglátóiparban: a vártnál kisebb volt az érdeklődés, mégsem elég a pénz

A kormány 30 ezer igénylésre számított, míg a program költségvetése csak 7 ezer cégnek elég.

10 185 cég igényelt kártérítést a vendéglátóiparnak és az idegenforgalomnak szánt kormányzati támogatási program keretében. Ez messze elmarad a várakozásoktól, elméletileg ugyanis 74 ezer vállalkozás pályázhatott volna. A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium illetékesei arra számítottak, hogy 30 ezer cég fog pályázni.

Az igénylők száma azért ilyen alacsony, mivel a pályázati kiírás egy sor bonyolult, időigényes és költséges feltételt támaszt, ráadásul szervezési nehézségek is voltak.

A program keretében olyan, szállodákat, éttermeket, utazási ügynökségeket működtető cégek pályázhattak támogatásra, melyek kárt szenvedtek a tavaly bevezetett járványügyi intézkedések miatt. A cégek a 2019-es és a tavalyi árbevételük különbségének 20 százalékát igényelhették, azonban az összeg nem haladhatja meg a 800 ezer eurót.

A valóságban egyetlen igénylő sem fogja megkapni a maximális összeget, mivel a program keretösszege meg sem közelíti az igényeket, még így sem, hogy a jelentkező cégek száma jóval elmarad az előzetes várakozásoktól. A kártérítési program költségvetése 2,5 milliárd lej, egyelőre azonban csak 1 milliárd lej áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy a gazdasági minisztérium megkapja a fennmaradó másfél milliárdot, költségvetés kiegészítésre lesz szükség.

A tárca becslései szerint a program teljes költségvetése csak hozzávetőleg 7 ezer cég kártalanítására lett volna elég. A kiírási feltételek értelmében egyetlen igénylő sem fog hoppon maradni, a rendelkezésre álló pénzt részarányosan fogják szétosztani.

A kormány az ágazatban tevékenykedő nagy cégeknek a veszteségeik töredékét téríti csak meg ezen programon keresztül. A szállodákat működtető Parc Hotels Rt. bevételei 40 millió lejjel csökkentek tavaly, 60-ról 20 millióra. Ennek a 20 százaléka 8 millió lej, vagyis körülbelül 1,6 millió euró. A cégnek maximum 800 ezer euró járna, valójában azonban ennél lényegesen kevesebbet fog kapni, hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem lehet tudni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a beadott igénylések elbírálása két hónapot vesz igénybe, a kifizetések azt követően kezdődnek majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?