banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ötcsillagos szállót vásárolt egy erdélyi egyetem

Az Opera Plazában a BBTE Jogtudományi Kara fog berendezkedni.

Luxusszállót vásárolt a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A szóban forgó ingatlan a városközponthoz közel, a Zápolya (General Traian Moșoiu) utcában található Opera Plaza. A tranzakció értéke 40 millió lej volt, amit az egyetem saját forrásaiból fedezett.

A hotelt azért vásárolta meg a BBTE, hogy oda költöztesse a Jogtudományi Kart. Ez jelenleg egy, a Petőfi (Avram Iancu) utcában található épületben működik, melyet kinőtt, a bővítésére pedig nincs lehetőség. A Zápolya utcai ingatlan egy 2 388 négyzetméteres telken áll, a hatemeletes épület összterülete 7 447 négyzetméter. A szállodát teljesen átszabják, szeminárium-, előadó- és konferenciatermeket alakítanak ki benne.

Mielőtt megvásárolta volna, az egyetem megrendelt egy műszaki tanulmányt arról, hogy kivitelezhető-e az épület oktatási célra történő átalakítása. „Amennyire a kolozsvári ingatlanpiacot ismerem, egy új egyetemi épület alapoktól történő felépítése szinte lehetetlen lett volna. A város központi és félközponti övezetében nincs megfelelő telek. A megvásárolt épület a központban található, közel az Igazságügyi Palotához és az egyetem főépületéhez. A meglévő épület átalakítása sokkal egyszerűbb, mint egy új építése” – nyilatkozta Călin Buzoianu, a szálló korábbi társtulajdonosa.

Az egykori Feleacul édességgyár helyén álló Opera Plaza volt az első ötcsillagos szálloda Kolozsváron, az elegáns épületnek tetőterasza és beltéri medencéje is van. Abban, hogy a tulajdonosok eladták, nagy szerepe lehetett a koronavírus-járványnak. A Kolozsváron és más nagyvárosokban található felsőkategóriás hotelek korábban főleg az üzleti turizmusból éltek. Ez a járvány miatt lényegében megszűnt, s szakértők szerint egyhamar nem is fogja visszatornázni magát a korábbi szintre.

Ez megmutatkozott az Opera Plaza forgalmában is, amely tavaly drámai mértékben visszaesett. 2019-ben a szállót üzemeltető Hold Invest kft.-nek még 10 millió lejt meghaladó árbevétele volt, s 27 ezer lej nyereséget ért el. Tavaly a cég bevételei 3,8 millióra estek, s bár az alkalmazottak számát 70-ről 51-re csökkentették, az üzleti eredmény 2,1 millió lejes veszteség lett.

(Nyitókép: Facebook/HotelOperaPlaza)

Kapcsolódók

Kimaradt?