banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az elbocsátások visszaütnek: most nem győzik a munkát az utazási ügynökségek

Átlagosan dolgozóik 30 százalékát építették le tavaly a turisztikai irodák, de volt, amelyik harmadára csökkentette a létszámot.

Éledezik az idegenforgalom, de a korlátozások után újabb problémával szembesül az ágazat, a súlyos munkaerőhiánnyal. „Még nincsenek pontos adataink, de ha megnézzük, mi a helyzet az ágazatban működő legfontosabb cégeknél, azt látjuk, hogy 2020 végén 25-30 százalékkal kisebb volt az alkalmazottak száma, mint 2019-ben. Ez a munkamennyiség meredek csökkenésének volt a következménye, valamint annak, hogy a cégek nagyon óvatosan bántak a pénzügyi forrásaikkal, nehogy fizetésképtelenné váljanak” – nyilatkozta Traian Bădulescu, a Romániai Idegenforgalmi Ügynökségek Országos Egyesületésenk a szóvivője.

Most már lenne munka bőven, azonban nincs elég ember, aki elvégezze. „600 ember volt a csapatunkban a járvány előtt, most 200-an vagyunk. 2021 még nehezebb év, mint amilyen 2021 volt, mert elkezdtek mozogni a dolgok, de nincs elég emberünk és időnk, hogy mindent elvégezzünk. Múlt héten az ügyfelek 76 százalékát vissza kellett utasítsuk, mert nem tudtunk foglalkozni velük” – mondta Cristian Pandel, az egyik legnagyobb utazási iroda, a Christian Tour tulajdonosa.

A turisztikai cégek ismét alkalmaznák a korábbi munkatársak egy részét, azonban ezek nem sietnek elfogadni az ajánlatot. Ennek részben az az oka, hogy az ágazatban alacsonyak a bérek. 2020 szeptemberében az idegenforgalom területén dolgozók nettó átlagkeresete mindössze 1 750 lej volt, ami 52 százalékát tette ki az országos átlagbérnek. Az undelucram.ro portál adatai szerint az utazási irodáknál a fizetések 1 400 és 3 500 lej között mozognak, tehát valamivel nagyobbak az ágazati átlagnál, azonban jóval elmaradnak az országos átlagbértől.

Nem csak az idegenforgalmi ügynökségeknek okoz gondot a munkaerőhiány, a jelenség a teljes ágazatot érinti. Daniel Mischie, a szállodai és éttermi munkáltatók szakmai szervezetének az elnöke úgy becsüli, hogy 70 és 100 ezer között van azon munkatársak száma, akik elhagyták az ágazatot az elmúlt egy évben. Egy részük más területen helyezkedett el, mások külföldre távoztak. Az idegenforgalom és a vendéglátóipar a járvány kitörése előtt közvetlenül körülbelül 200 ezer, közvetve pedig további 200 ezer embernek adott munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A munkavállalók azért is ódzkodnak visszatérni a vendéglátóiparba és a turizmus területére, mert tartanak attól, hogy a járvány újabb hulláma esetén ismét elveszíthetik az állásukat.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?