Németországból jött 2020-ban a legtöbb külföldi turista, főleg Bukarestre voltak kíváncsiak

A Duna-deltában az olaszok voltak legtöbben, míg a hegyekben és a fürdőhelyeken a moldáviaiak.

Évek óta Németországból érkezik a legtöbb turista Romániába, s ezen a koronavírus-járvány sem változtatott. Az Országos Statisztikai Intézet adatai azt mutatják, hogy 2020-ban 450 ezer külföldi vendég vett igénybe hivatalosan működő hazai szálláshelyeket, ezek 12,6 százaléka volt német, 57 ezer fő. A németek aránya szinte változatlan 2019-hez képest, csak a számuk csappant meg lényegesen: akkor a 2,6 millió külföldi vendég közül 296 ezer érkezett Németországból.

A németek többsége, több mint 45 ezer fő, Bukarestet kereste fel, illetve más vidéki nagyvárosokat. A kisebb településeken és a tengerparton is a németek voltak többségben. Arról, hogy mennyire nem vonzó a román tengerpart a külföldiek számára, sokat elmond, hogy a legnagyobb létszámú kontingenst, a szövetségi köztársaságból érkezőt 997 személy alkotta tavaly.

A Duna-deltában, Tulcea városát is beleértve, az olaszok voltak legtöbben. Nagyon azért nem tolongtak a külföldiek az ország legnagyobb rezervátumában, lévén, hogy legjobban reprezentált országból csupán 282 személy érkezett. Viszonylag sok olasz kereste fel Bukarestet és a nagyvárosokat is, ahol ők alkották a második legnépesebb etnikai csoportot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az utóbbi években egyre több turista jön Moldovai Köztársaságból, s ez tavaly sem változott. A Prut túlsó partjáról érkezők két kategóriában is a legszámosabbak voltak a külföldiek között: a hegyi üdülőkben és a fürdőhelyeken. Előbbieket 3 644, utóbbiakat 2 431 moldáv vendég kereste fel 2020-ban.

A járvány némileg átírta az ország idegenforgalmi térképét. Hosszú éveken át a főváros fogadta a legtöbb látogatót, azonban tavaly Konstanca foglalta el a helyét. A tengerparti megyében is csökkent a látogatók száma, azonban kisebb mértékben, mint Bukarestben, amely nagyon megérezte, hogy az üzleti turizmus lényegében megszűnt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?