banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Tavaly is durván deficites volt Románia idegenforgalmi mérlege

A határon túlról érkező turisták 1,3 milliárd euróval kevesebb pénzt hoztak az országba, mint amennyit a román állampolgárok külföldön költöttek.

2,6 milliárd eurót költöttek tavaly külföldön a román állampolgárok, derül ki a Román Nemzeti Bank adataiból. Ez körülbelül fele az egy évvel korábbi összegnek. Ennek ellenére az ország idegenforgalmi mérlege továbbra is durván deficites, 2020-ban a hiány 1,3 milliárd lej volt.

A járvány miatti bevezetett utazási korlátozások csak a turisták számát befolyásolta, a célországok népszerűségi rangsorát nem írta át lényegesen. A legtöbb romániai Bulgáriában, Görögországban és Törökországban nyaralt.

Ennek az oka az, hogy a más országokból érkező turisták száma és az általuk itt hagyott pénzösszeg értéke is nagyot zuhant. A külföldiek csupán 1,3 milliárd eurót költöttek tavaly Romániában, 60 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az Országos Statisztikai Intézet kimutatásai szerint tavaly 6,3 millió volt a szálláshelyet igénybe vevő turisták száma. Ez hozzávetőleg megegyezik a 2010-es szinttel, vagyis a járvány egy évtizeddel vetette vissza a hazai turizmust és vendéglátóipart.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A külföldiek száma alig haladta meg a félmilliót, a turisták több mint 90 százaléka belföldi volt. Az elmúlt években a hazai turisták részaránya az összlétszámon belül 78 százalék körüli volt.

A Deloitte nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég European Hotel Industry című tanulmánya szerint a nemzetközi idegenforgalom várhatóan csak 2023-ban éri el ismét a járvány előtti szintet. Idehaza a vendéglátóipari és turisztikai cégeknek körülbelül a negyede megy csődbe az ágazat bevételeinek drámai mértékű csökkenése miatt.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?