banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Negatív rekord: 120 turisztikai iroda szűnt meg tavaly

Az egyik legnagyobb hazai idegenforgalmi ügynökség 19 irodáját zárta be, egy kolozsvári székhelyű cég kirendeltségeinek a felét, 11-et.

Ritka rossz év volt 2020 az idegenforgalmi ügynökségek számára. Bár a szakma előzetesen rekordösszegű bevételekre számított, a járványügyi korlátozások miatt az ágazat forgalma, mérvadó becslések szerint 60 százalékkal esett vissza.

Ennek fényében nem meglepő, hogy korábban nem látott számban húzták le a rollót a turisztikai irodák. A gazdasági minisztérium legfrissebb adatai szerint a tavalyi évben 40 turisztikai ügynökség szüntette be a tevékenységét saját elhatározásból, kérve a működési engedélye érvénytelenítését. Egy évvel korábban 13 cég fordult hasonló kéréssel a minisztériumhoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Megszűnt továbbá 80 helyi kirendeltség, zömükben olyan cégeké, melyek nem zártak be, de kénytelenek voltak szűkíteni a tevékenységi körüket, így csökkentve a költségeiket. Ezek jelentős része a legjelentősebb piaci szereplőké volt, ami annak a jele, hogy az ágazatot sújtó válság a nagyokat sem kíméli.

A legnagyobb érvágást a Christian Tour szenvedte el, mely 19 irodáját szüntette meg, köztük egyet Nagyszebenben, kettőt-kettőt pedig Nagyváradon, Kolozsváron és Temesváron. Egy évvel korábban még virágzott a cég, 42 millió lejes árbevétel mellett közel 9 millió lej nyereséget ért el.

A kolozsvári székhelyű Eximturnál is minden bizonnyal mihamarabb el szeretnék felejteni a 2020-as évet. A cég 22 irodája közül 11-et bezártak, közülük 6 erdélyi városokban működött. A Paralela 45 Turism a járvány kitörésekor közel 50 irodát működtetett, az elmúlt év folyamán azonban ezekből 11-et felszámolt. A megszüntetett kirendeltségek között van a csíkszeredai, egy kolozsvári és egy brassói is.

Minden jel arra mutat, hogy tavaly még a fennvaló sem tudott segíteni egynémely turisztikai ügynökségen, hiszen még egy, az ortodox egyház tulajdonában levő, kolozsvári székhelyű, zarándokutak szervezésével foglalkozó cég is visszaadta a működési engedélyét.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?