banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Akár az év végéig várhatnak a kártalanításra a turisztikai cégek

Január végéig kell kidolgoznia a minisztériumnak az alkalmazási módszertant, utána kezdődik az online igénylés.

Az év utolsó napján megjelent a Hivatalos Közlönyben a járvány miatt veszteségeket elszenvedett turisztikai és vendéglátóipari cégek részleges kártalanítására vonatkozó 224-es sürgősségi kormányrendelet. Ez alapjában jó hír a válságot leginkább megszenvedő gazdasági ágazat számára, ugyanakkor mégsem teljesen az, nagyon messze van ugyanis az idő, amikor az érintett cégek pénzt látnak majd az államtól.A szállodaipari cégek tartalékai vészesen fogynak / Fotó: Tusnád Rt.

Először is a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériumnak ki kell dolgoznia a támogatás alkalmazási módszertanát, s meg kell jelentetnie a Hivatalos Közlönyben, amire 30 nap áll rendelkezésére. Ezt követően indul majd az online igénylés, a támogatási szerződéseket pedig június 30-ig kell majd megkötni. A kedvezményezettek legkésőbb december 31-ig kapják meg a nekik megítélt támogatást.

Márciusig tartanak ki a tartalékok

Mindezzel a gond csak az, hogy számos, az ágazaton belül működő cég valószínűleg nem fogja megérni, hogy megkapja az állami kompenzációt. A Cushman&Wakefield ingatlanügyi tanácsadó cég  felmérése szerint a szállodák 65 százaléka március végéig tud még működni a jelenlegi körülmények között, állami támogatás hiányában utána kénytelenek lesznek bezárni. A megkérdezetteknek csupán 7 százaléka látja úgy, hogy a cége képes lenne kitartani az év végéig.

A megkérdezett üzletemberek a távlati kilátásokat illetőn sem túlságosan optimisták, arra számítanak, hogy az ágazat csak 2023-ban éri el ismét a 2019-es szintet.

A 224-es sürgősségi rendelet értelmében az idegenforgalmi ügynökségek, a szállásadó- és a vendéglátóipari cégek részesülhetnek támogatásban. Az állam az elszenvedett bruttó veszteségnek legfeljebb 20 százalékát téríti meg az érintett cégeknek. A veszteség pontos értékét a 2019-es és a 2020-as éves mérleg összehasonlítása alapján számítják ki. Az egy igénylőnek kifizetett kompenzáció értéke nem haladhatja meg a 800 ezer eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kompenzációs program költségvetése 500 millió euró. A kormány becslései szerint ebből az összegből 73 211 céget fognak tudni részben kártalanítani. Rejtély, hogy tudták ezt ilyen pontosan kiszámolni, főleg, hogy az ágazat tavalyi visszaesését illetően egyelőre csak becslések léteznek, pontos adatok nem. Az adóhivatal részleges adatai alapján a kormány azzal számol, hogy a szállodaiparban 36,8 százalékos volt a visszaesés tavaly, a vendéglátóiparban 33,5, az idegenforgalmi ügynökségeknél pedig átlagban 60,5.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?