Felére csökkent az erdélyi turizmus a nyári idényben

Hargitában a látogatók és a vendégéjszakák száma is lényegesen nagyobb mértékben esett, mint Kovásznában.

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat összesítése szerint a 2020-as nyári (június–októberi) turisztikai szezonban Erdélyben, bár a tavaszi koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása után beindult a turizmus, a turisták és a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest felére csökkent.

A visszaesés mértéke enyhén meghaladja a 46,5 százalékos országos átlagot. Ugyanebben a periódusban a turisztikai szálláshelyek kapacitás-kihasználtsága 23,3 százalékos volt, amely ugyancsak jelentős, 15 százalékpontos visszaesést jelent az előző évhez viszonyítva.Szováta | Fotó: Agerpres

Az ágazatnak Krassó-Szörényben, Fehérben és Kovásznában okozta a legkisebb károkat a járvány. A kisebbik székely megyében a turisták száma 38,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a vendégéjszakák száma 46,4 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy nem csupán kevesebben nyaraltak, de a nyaralók rövidebb időt is töltöttek az üdülőhelyeken. Háromszéken 36,3 százalékos volt a szálláshelyek kihasználtsága a vizsgált időszakban, ami a legjobb adat egész Erdélyben.

A Hargita megyei idegenforgalomnak sokkal inkább betett a koronavírus: a látogatók száma 57,3, a vendégéjszakáké 61,6 százalékkal csökkent. A nagyobbik székely megyében mindössze 17,8 százalékos volt a szálláshelyek kihasználtsága.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Brassó toronymagasan vezet Erdélyen belül a turisták (354 980) és a vendégéjszakák (690 594) számának tekintetében is. A dél-erdélyi megyében a visszaesés kevéssel a régiós átlag alatt volt, 47, illetve 48 százalék. A szálláshelyek kihasználtsága 19,5 százalékra süllyedt.

A legnagyobb visszaesés Hunyad, Szilágy, Temes és Kolozs megyékben következett be. Hunyadban a látogatók száma 65,5, míg a vendégéjszakáké 68,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben. A szálláshelyek kihasználtsága ellenben Szilágyban volt a legkisebb, mindössze 9,9 százalék. A Szilágyságban turizmusról beszélni szinte túlzás, 5 hónap alatt 9 122 olyan látogató fordult meg a megyében, aki legalább egy éjszakát eltöltött ott.

Kapcsolódók

Kimaradt?