Csődhullámot hozott az év vége az idegenforgalomban

Tavaly 244 szálláshely működési engedélyét adta vissza a tulajdonos, ezek közül egy található a Székelyföldön.

Az év első kilenc hónapjában 88 szállásadóként működő cég adta vissza a működési engedélyét, október, november és december folyamán azonban a csődök száma közel megháromszorozódott. A Gazdasági Minisztérium kimutatásai szerint 2020 végéig 244 szálloda, motel, panzió, vendégház és kemping húzta le véglegesen a rolót.

A legtöbb szálláshely, 33, Bukarestben szűnt meg. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy az üzleti turizmus lényegében megszűnt, az ebből élő idegenforgalmi cégek jelentős részének nincs esélye a túlélésre. A második leginkább érintett település Kolozsvár, ahol 23 szálláshely zárt be. A kincses város azért szenvedte meg ennyire a járványt, mivel a idegenforgalmának nagyon fontos komponense az üzleti turizmus és a fesztiválturizmus.Illusztráció: Agerpres

A tengerparton viszonylag kevés szálláshely szűnt meg, 19. A székelyföldi szállásadók eddig elég jól vészelték át a gazdasági válságot. Hargita megyéből tavaly egyetlen működési engedélyt sem adtak vissza, míg Háromszéken csak egy zágoni panzió szüntette be a működését végérvényesen. Maros megyében szintén egyetlen egy idegenforgalmi cég dobta be a törölközőt, mely egy vásárhelyi panziót üzemeltetett.

A megszűnt szálláshelyek többsége alacsony komfortszintű, kevés férőhelyes volt. Összesen 25 szálloda szűnt meg, többségük háromcsillagos.

A szakemberek arra számítanak, hogy 2021 szintén kritikus év lesz az idegenforgalom számára, az előző évinél is nagyobb csődhullámmal, mivel a céges zöme hosszú ideje veszteségesen működik, az utolsó tartalékaikat élik fel. Az üzleti turizmusra szakosodott szállodák mellett a fürdőhelyek szálláshelyei sínylik meg leginkább a járványügyi korlátozásokat, mivel ezek beltéri wellness részlegei továbbra sem működhetnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A legtöbb szálloda Bukarestben fog bezárni, mert az üzleti turizmusra álltak rá, mely jelenleg nem létezik. A kihasználtságuk 10-15 százalék, ilyen körülmények között egy hotel nem tud működni” – nyilatkozta Dragoș Răducan, a Romániai Idegenforgalmi Munkáltatók Szövetségéneke alelnöke.

A kormány jóváhagyott egy támogatási programot az idegenforgalmi cégek számára, azonban még el sem kezdődött az igénylések benyújtása.

Kapcsolódók

Kimaradt?