Elhibázott döntésnek tartják a turisztikai vállalkozók, hogy idén nem kapnak üdülési utalványt a közalkalmazottak

A szakemberek arra számítanak, hogy idén csődbe megy a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások 30 százaléka.

A legnagyobb jóindulattal sem lehet azt állítani, összetöri kezét-lábát a kormány, hogy a koronavírus- járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazat, a turizmus segítségére siessen. A vendéglátóipar segélyezését célzó programot elhalasztották, a Cîțu-kabinet pedig az idei évre felfüggeszti az üdülési utalványok kibocsátását. A 1400 lej értékű vouchereket tavaly és tavalyelőtt is megkapták a közalkalmazottak.

A miniszterelnök azzal magyarázta ezt a döntést, hogy tavaly a vendéglátóipar nem működött, tehát a közalkalmazottak nem tudták felhasználni az üdülési utalványokat, amelyek egyébként "bérkiegészítőnek'" számítanak. A kormány meghosszabbította a 2019-ben és 2020-ban kibocsátott jegyek érvényességi idejét, így a számítások szerint a gazdaságban jelenleg közel 2,4 milliárd értékű, fel nem használt voucher van, amit idén el lehet költeni. Ez megtakarítást is jelent az állami büdzsének - fűzte hozzá szerda este Florin Cîțu.

Az idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozók élesen kritizálják a kormány őket érintő döntéseit.„Háromszéken tavaly a vendéglátóipar bevételeinek 30-40 százaléka az üdülési utalványokból származott. El lehet képzelni, milyen hatása lesz annak, hogy idén nem adnak a közalkalmazottaknak üdülési jegyeket” – nyilatkozta a Maszolnak Daragus Attila, a faluturisztikai érdekvédelmi szervezet, az ANTREC országos alelnöke.  

A háromszéki üzletember véleménye szerint a vakációs utalványok nagyban hozzájárultak a feketegazdaság visszaszorításához az ágazaton belül. Míg korábban 50 százalék körül volt a feketegazdaság aránya, napjainkra kb. 30 százalékra szorult vissza. Az üdülési utalványoknak jelentős szerepük volt abban is, hogy 2018 és 2019 nagyon jó évek voltak a hazai turizmus számára.

„Tavaly az üdülési jegyek éltető oxigént jelentettek az ágazatnak, nélkülük sok vállalkozás bezárt volna” – mondja Daragus Attila, hozzátéve, nagy hiba, hogy a kormány elhanyagolja a vendéglátóipart, mivel ez egy sor más, vele összefonódó ágazatot is lefelé fog húzni.

Ígérgetnek, de semmit sem tesznek

Más üzletemberek sokkal élesebben fogalmaznak. „Úgy tűnik, az ígéretes nyilatkozatok ellenére, hogy támogatni szeretnék a turizmus talpra állását, gyakorlatilag semmi sem történt. A döntéshozatal és a végrehajtás terén is teljes a fejetlenség. Semmit nem csináltak meg abból, amit megígértek, mintha csak temetni akarnák a turizmust” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Dragoș Mihalache, a Román Gyáriparosok Általános Egyesületének az alelnöke.

Daniel Mischie, a HORA vendéglátóipari érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a vendéglátóiparban és idegenforgalomban korábban dolgozó 400 ezer ember közül legalább 70 ezren már odébbálltak. „A 40 ezer meglévő vendéglátóipari egység közül körülbelül 15 ezer nem fog kinyitni, ezek a vállalkozások nem fognak senkinek munkát adni, nem fognak adót fizetni” – hívta fel a figyelmet az ágazat súlyos helyzetére Mischie egy sajtótájékoztató keretében.

„Csalódottak, frusztráltak és fáradtak vagyunk, miután egy éven keresztül jártuk az intézményeket, s a legnagyobb frusztrációnk abból fakad, hogy az Állam nevű partner nem tartja be az ígéreteit. Másfél hónapja, mióta az új minisztérium létezik (Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium – szerk.megj.) nem tudunk párbeszédet folytatni. Konstruktívak akarunk lenni, ezért tovább próbálkozunk” – nyilatkozta Călin Ilie, a Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az állam semmivel nem segítette ezt az ágazatot. A korábbi miniszter nem partner volt, hanem ellenfél, aki mintha gyűlölte volna a turisztikai ipart. 2020-ban lényegében semmivel nem támogatták a romániai turizmust. A kormány viszonyulása lekezelő volt. (…) Most megszüntették az üdülési utalványokat. Ez van, nincs pénz, szerencse, hogy jut a speciális nyugdíjakra és más kiadásokra. Ha pénzszűkében vagy, az a legegyszerűbb, hogy vágj le a kiadásokból. Bármiről van szó, a turizmus mindig az utolsó, de a megszorításoknál az első” – fogalmazta meg kritikáját az ország egyik legnagyobb utazási irodája, a Paralela 45 vezérigazgatója, Alin Burcea.

Az idegenforgalom és a vendéglátóipar forgalma tavaly 60 százalékkal esett vissza 2019-hez képest a járvány és az azzal kapcsolatos korlátozások miatt. A hotelipar bevételei 7,9 milliárd lejről 3,1 milliárdra csökkentek, a turisztikai ügynökségeknél 4,1-ről 1,2 milliárdra, míg az éttermek, bárok, sörözők esetében 18,5 milliárdról 7,4 milliárdra.

Kapcsolódók

Kimaradt?