banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Fenntartható turizmus: Románia nem a világelit része, de nincs nagyon lemaradva

99 ország közül a 28. helyre sorolta Romániát a londoni székhelyű Euromonitor.

Elég jó helyezést el Románia az Euromonitor piackutató cég által, a fenntartható turizmusról készített tanulmányban található rangsorban. A londoni székhelyű cég 99 országot elemzett, Románia a 28. helyre került, megelőzve többek között Görögországot és Ausztráliát.Romániában nagy potenciál van a faluturizmusban / Fotó: MEAT/Facebook

Az Euromonitor hét kritérium alapján rangsorolta az országokat: környezetvédelem, fenntartható személyszállítás, fenntartható szállások, gazdasági stabilitás, biztonsági szempontok, általános társadalmi helyzet és a fenntartható idegenforgalom iránti társadalmi igény.

A tanulmányból kiderül, hogy Európa élenjáró a környezetbarát, fenntartható idegenforgalom tekintetében. A rangsor első tíz pozícióját kizárólag a vén kontinens országai foglalják el, zömükben északi államok. A világelső Svédország, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a falusi és a regionális turizmus népszerűsítésére. A skandináv országban kiváló a vonatközlekedés, amely ki tudja váltani a sokkal szennyezőbb légiforgalmat, s nagyon leterjedtek a környezetbarát szálláshelyek.

A dobogóra Finnország és Ausztria fértek még fel, míg a Top 10-ben Észtország, Norvégia, Szlovákia, Izland, Lettország, Franciaország és Szlovénia kerültek be. A régióból Csehország a 14., Lengyelország a 21, míg Magyarország a 27. A tanulmány szerint legkevésbé Marokkóban, Vietnámban, Mauritiuson, Pakisztánban és Indiában fenntartható a turizmus.

A tanulmány szerzői szerint az idegenforgalom környezetbarát válfajai, amilyen a vidéki turizmus, erőteljesen fejlődnek Romániában, s a fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap a szálláshelyek esetében is. Az ország biztonságosnak minősül, ugyanakkor fejletlen az infrastruktúra, főleg a vasúti közlekedés színvonala hagy kívánni valókat maga után.

„Mivel újabb koronavírus variánsok jelennek meg, a turisztikai ipar helyreállása nem lehet egyenes vonalú. Az utazási tiltások, a korlátozások és az egészségügyi előírások kihívást jelentenek, a világjárvány pedig megmutatta a tömegturizmus korlátait és problémáit” – vélik az Euromonitor munkatársai. Véleményük szerint koronavírus-járvány hozzájárul ahhoz, hogy az idegenforgalom a fenntarthatóság irányába mozduljon el, aminek a helyi közösségek és a természet lesznek a haszonélvezői.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?