ANAT: karanténozás helyett inkább teszteljék a határon turistákat

A turisztikai vállalkozók szerint nagyfokú bizonytalanságot jelent az utazók számára, hogy az új szabályok szerint egy célország bármikor átkerülhet a zöld besorolásból a sárgába.

A határon végzett teszteléssel váltaná ki a kötelező karantént a Turisztikai Irodák Országos Egyesülete (ANAT). Az érdekvédelmi szervezet szerint a jelenlegi rendszerrel együtt jár egy jelentős bizonytalansági tényező, ami a turisták és az utazási ügynökségek számára egyaránt rossz.

„Nem akarunk a tavalyihoz hasonló problémákat. Az emberek feliratkoznak egy utazásra egy zöld listán levő országba, de egy hónap múlva már sárga listás. Kérjük, hogy létesítsenek tesztelési pontokat a határátkelőknél. Hogy ne kerüljön karanténba többszáz ember, a reptéren letesztelhetjük azokat, akik magasabb fertőzöttségű országból érkeznek” – nyilatkozta Alin Burcea, az ANAT alelnöke.

A szervezet szerint Románia követnie kellene annak a 13 tagországnak a példáját, amelyek teljesen eltörölték a karantén kötelezettséget. Ezt indokolatlannak tartják olyan, az Európai Unión belül utazó személyek esetében akik be vannak oltva, illetve negatív teszteredményt tudnak felmutatni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Alin Burcea emlékeztetett rá, hogy a hatósági járványügyi intézkedések nagyban befolyásolják az idegenforgalmat. Azt követően, hogy május elején a kormány bejelentette, megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tengerparton és a hegyekben, illetve nyithatnak a beltéri medencék, a belföldi foglalások száma egyik napról a másikra megduplázódott.

Az ANAT vezetőségét aggasztja, hogy a Mamaia-Năvodari térségben a tengerparti strandok szélesítése miatt a szezon a szokásosnál később kezdődhet. A regionális vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a szóban forgó strandokat csak július 1-én nyitják meg a turisták előtt, annak ellenére, hogy a munkálatok már befeződtek.

„Nem értjül, miért nem adják át a mamaiai strandot, ahol a munkálatok két héttel ezelőtt véget értek. Júniusnak ezzel befellegzett, ami azt jelenti, hogy elvész a szezon negyede” – mondják az ANAT vezetői.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?