banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Két év alatt szinte a tizedére esett a Magyarországon üdülő romániaiak száma

Az első negyedévben mindössze 85 ezer román állampolgár utazott Magyarországra, 2019-ben még 664 ezer.

Drámai módon visszaesett az elmúlt két évben a Magyarországra látogató romániai turisták száma. A budapesti Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 első negyedévében mindössze 85 ezer romániai vendég fordult meg az anyaországban, hozzávetőleg 70 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a járványügyi korlátozások következménye volt. 2020 első három hónapjában 282 ezren érkeztek Romániából.

A visszaesés még nagyobb, ha a 2019-es adatokat tekintjük viszonyítási alapnak. A járvány kitörése előtti év első három hónapjában 664 ezer turista érkezett Romániából Magyarországra. 2019-hez viszonyítva tehát a csökkenés 87,2 százalékos.

A román-magyar határt ennél nagyságrendekkel több román állampolgár lépte át, azonban ezek elsöprő többsége átutazóban volt. 2020-ban 7,6 millió romániai fordult meg Magyarországon, zömük vendégmunkás volt. Egy évvel korábban még többen, 13 millióan voltak.

Tavaly 664 ezer romániai turista vakációzott Magyarországon, többségük a határmenti termálfürdőkben és aquaparkokban. Egy évvel korábban még 1,5 millió volt a számuk, a járvány miatt tehát mintegy 60 százalékkal csappant meg a romániai turisták száma.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2019-ben még egyensúlyban volt a két ország közti turistaforgalom, hozzánk ugyanis 1,52 millióan érkeztek Magyarországról. Ezek legnagyobb része Erdélyben töltötte a szabadságát. Tavaly, a járvány miatt a harmadánál is kevesebbre csökkent az idelátogató magyarországiak száma, mindössze 481 ezren voltak.

A hatalmas visszaesés ellenére 2020-ban a magyar turisták tették ki a Romániában érkező külföldi látogatók közel felét. Tavaly minimális számú látogató érkezett a határon túlról, összesen 997 ezer személy.

Magyarországon az idegenforgalom egy klasszissal fejlettebb, mint idehaza. Ezt ékesen példázza, hogy 2019-ben egész Romániát kevesebb külföldi kereste fel, mint Budapestet. A magyar fővárosba 6,6 millió határon túli turista látogatott el, míg Romániába 5,29 millió.

Ennek az egyik oka az, hogy a magyar idegenforgalmi marketing lényegesen hatékonyabb, mint a román. 2018-ban csak Budapestnek idegenforgalmi célpontként való népszerűsítésére 2,9 millió eurót költöttek, Erdélyben pedig egy sor határmenti objektumot népszerűsítenek. A Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium idei költségvetésében ugyanakkor csak 1,3 millió euró van elkülönítve Románia külföldön történő reklámozására.

(Nyitókép: Facebook/Hungarospa)

Kapcsolódók

Kimaradt?