Két milliárd lejt költöttünk tavaly hamburgerre, hot-dogra és shaormára

A gyorséttermek könnyebben vészelték át a járványt, mint a hagyományos vendéglők.

Közel 30 százalékkal esett vissza 2020-ban az éttermek forgalma Romániában. 2019-ben 14 milliárd lej volt az ágazat árbevétele, tavaly azonban ez 10 milliárdra csökkent.

A koronavírus-járvány okozta válság azonban nem egyformán súlyosan érintette az ágazati szereplőket, a gyorséttermek kevésbé sínylették meg a hatósági korlátozásokat. A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint a fast-food jellegű éttermek árbevétele kevéssel meghaladta a 2 milliárd lejt.

Annak, hogy a gyorséttermek jobban alkalmazkodtak a megváltozott piaci körülményekhez, a fő oka az, hogy könnyebben tudnak elvitelre dolgozni, mint a hagyományos vendéglők. Előbbiek malmára hajtotta a vizet az is, hogy olcsóbbak a klasszikus éttermeknél, ami válság idején lényeges szempont.

Romániában a 88 egységet üzemeltető McDonald’s a piacvezető gyorséttermi lánc. A cég bevételei a piaci átlagnál lényegesen kisebb mértékben estek vissza, 194 millió euróról 180 millió euróra. Ez mindössze 8 százalékos csökkenés.

A hazai fast-food piacot a nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi márkák uralják, a McDonald’s mellett a KFC, a Pizza Hut, a Subway. Ezek mellett jelen két másik globális brand, a Burger King és a Taco Bell. A két legnagyobb belföldi márka a negyvennél több éttermet működtető, a Székelyföldön is aktív Spartan és a Mesopotamia.

Az ágazati vállalkozók mérsékelten optimisták az üzletmenet idei alakulását illetően, azonban úgy vélik, hogy az árbevétel 2019-es szintjét csak jövőre érik el ismét.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?